Култура, Новини

Поетесата Райна Бакрачева празнува юбилей

Райна Бакрачева чества на самия ден – 5 август, в ресторант „Тропикана” своя юбилей. Известната самоковска поетеса бе зарадвана с поздравителен адрес от кмета Владимир Георгиев. От името на общинското ръководство й бяха връчени още цветя и шампанско.
Мнозина от събралите се десетки близки, приятели и почитатели приветстваха по микрофона от сърце юбилярката. С топли думи, подаръци и цветя я дариха и нейната някогашна учителка в гимназията Елена Терзийска, оперната певица Росица Тренкова, общинската съветничка Бойка Михайлова и др. Поетът Иван Ненов приветства рожденичката и от името на ръководството на Съюза на българските писатели, а Тодор Попов – от името на издателство „Приятел”, чието дело са почти всички книги на авторката.
Искрени топли думи за майка си споделиха синовете й – доскорошният председател на Института на дипломираните експерт счетоводители Бойко Костов и д-р инж. Румен Костов, мениджър и автор на книга за управление на фирмите.
От своя страна Бакрачева подари на всеки от гостите си своята последна стихосбирка – „Багрите на любовта”, с автограф. В нея са поместени и много отзиви на учители, съученици, ценители на литературата и приятели за живота и творчеството на авторката.
Райна е издала още десет книги. Любовта е любимата й тема, но тя пише и за приятелството и за природата, вълнува се от проблемите на съвременността и човешката душевност. Темпераментна, буйна, но и нежна, едновременно почитателка на класическата музика, на спорта и на градинарството, преподавателката по математика благоговее пред писаното слово. Нейната поезия и проза са своеобразна изповед пред хората и обществото.
За своите заслуги за обогатяване на духовния живот на града и района Райна Бакрачева е удостоена със златния почетен знак на Самоков.
С песни поздрави юбилярката Радостина Лазарова. Цитираха се стихотворения, извиха се и хора.

Leave a Reply