Култура, Новини

Поетесата Стефка Петкова ни подари парченца любов

„…Така отчаяно жадувах да те имам,
като напукана от слънцето земя,
която сякаш със последни сили
се моли на небето за вода…”

Това е откъс от произведение на Стефка Петкова от стихосбирката й с красивото име „Парченца любов”. С десетки подобни „парченца” столичната поетеса е направила няколко пъзела от своите преживявания, свързани с весели и тъжни моменти от живота й, които са и много близки до читателите.
А ние – членовете на Руския клуб в града ни, на 30 април за трети път се срещнахме с този творец, станал ни вече приятел.
„Голямо щастие за мен е, че ви гостувам отново. Благодаря, че ви има, че направихте тези срещи възможни. Дружбата ми с вас ми даде кураж за нови стихове”, сподели искрено Стефка.
Повече от час тя чете и рецитира свои нови и по-стари произведения.
Една от новите й творби носи чудното название „Дъждовна броеница” и в него думите като бисери се разпиляват по тревата… „Едноминутно стихотворение”, написано под воя на сирените на 2 юни, изразява пък почитта към Ботев и към падналите за свободата герои.
Своите преживявания от детството поетесата е описала в „Жалба по вятърните мелници”. Направила си сама подарък за рождения ден с „Хвърчила”, в което пише за любовта си към морето, където не иска да се потапя в него и да лежи на пясъка, а да седне на някоя скала и оттам да го съзерцава, да се радва на безкрая, на полета на чайките…
Поетесата е родена в София, а е избрала да живее в близкото село Мировяне. Там къта къща и градинка с много цветя, радва се на всяко стръкче, особено на най-нежните, но устойчиви на времето кокичета и теменужки.
Истински ни заинтригуваха стихчетата и поемите, посветени на внучката на поетесата, на нейния син – когато е бил малък, на всички дечица, които ще се докоснат до вълшебния магичен свят на винаги усмихнатата, заредена с положителна енергия Стефка. „Октоподът Веселин” например е чудесно послание към малчуганите и тяхното детско царство, населено с приказни герои.
В днешно време малко автори пишат за деца, може би защото трябва да са много искрени, много емоционални. Идеята на Стефка е да събере всички свои произведения и да издаде книга. Пожелахме й го от сърце и вярваме, че тя ще бъде много добре приета от децата и младите хора.
Петкова е отдала време и сили и на хумористични излияния, на които – „Биг брадър”, „Сериално шоу” и др., се посмяхме от сърце.
Специален поздрав към гостенката с две свои стихотворения поднесе Димитър Караиванов.
В края на срещата, след размяната на подаръци, Стефка Петкова пожела: „Нека има мир, хляб и обич по света, добродетели, милосърдие, справедливост!”

Димитрина Божилова

Leave a Reply