Поетесата-чудо Мария Донева гостува в Самоков

Посетителите на срещата с поетесата Мария Донева в Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” на 11 април станаха свидетели на едно малко /пък може да се нарече и голямо/ чудо. Повече от два часа гостенката от Стара Загора говори, като почти непрекъснато рецитира стихове, дори цяла голяма поема, чете и свои разкази.
Присъстващите бяха запленени както от творчеството на авторката, така и от невероятната й памет, а и от вроденото сякаш чувство за артистичност. Не случайно Донева е и драматург в старозагорския театър „Гео Милев”. Допитване й отрежда дори 11-о място в класацията за най-четени съвременни автори.
Чаровна, до болка откровена, непосредствена, позитивна, емоционална – като такава се разкри пред местните любители на поезията героинята на вечерта.
Тя е работила и в психиатрията в Раднево, като всекидневно е пътувала до този град от Стара Загора, изминавала е пеша по много километри на ден, но въпреки това е останала с незабравими впечатления от срещите си с хора там и от тази особена, рядко срещана работа.
Поставяла е и пиеси с участието на деца и възрастни с увреждания, включително с незрящи актьори, и сподели интересни мисли и по този повод.
„Грижата за по-слабия е най-важното, за което съществува едно общество”, изрази мнение поетесата и посъветва своите слушатели да се грижат за себе си, за да не се налага после близките да се грижат за тях.
Самата тя е и майстор на ръчни изделия – кукли и други, някои от които бе взела със себе си, за да участват като герои в своеобразното й представяне на вечерта.
Въпросите и отговорите по-късно пък се превърнаха в задушевен и искрен разговор за смисъла на поезията и за потребността от повече доброта, взаимно уважение и оптимизъм във всекидневието ни.
От името на домакините, а и на всички присъстващи, гл. библиотекар Албена Ихтиманска благодари от сърце на поетесата за прекрасните стихове и за споделените ценни мисли за човешките взаимоотношения.

х х х

Мария Донева е завършила българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”. Била е учителка. Сред създателите е на проекта „Джазът пее на български”. Ръководи младежки литературен клуб. Автор е на много стихосбирки, както и на сборник с разкази. Превела е и книги от английски.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*