Култура, Новини

Поетът Иван Йончев заслужава по-видим израз на нашата почит

В отворено писмо до кмета на общината група граждани, представлявани от Иван Ненов, отново настояват на подходящо място в централната част на Самоков да се издигне паметен знак, посветен на нашия съгражданин, поета-родолюбец Иван Йончев.
В подписка от декември 2013 г., изпратена до кмета и председателя на Общинския съвет, 42 самоковци предложиха да се отбележи 130-годишният юбилей от рождението на Йончев с изработването на паметен знак за него, който да съдържа пластичен портрет на поета и безсмъртните му стихове от песента „Един завет”. Като автор в подписката се препоръчва скулпторът Бойко Джакерски, като се добавя, че ако се осъществи идеята, и бъдещите поколения в нашия град винаги ще знаят кой е Иван Йончев.
В отговор на предложението кметът Владимир Георгиев пише:
„Убеден съм и изцяло подкрепям написаното от вас, че Иван Йончев е част от културната слава на Самоков. Маршът „Един завет” ни кара да изправяме гордо глави, защото самоковският поет е един от духовните водачи на народа ни… В културния календар за 2014 г. на библиотеката е заложено честването на годишнината на поета с участието на ученици и млади хора от Самоков…”
По-нататък в писмото г-н Георгиев заявява:
„Уважавам вашето мнение и ви благодаря за креативните идеи… Може би е добре на специална среща по-обстойно да обсъдим съвременните форми на изграждане на паметници или паметни знаци. По отношение на конкретното ви предложение за направата на пластичен портрет на поета смятам, че е необходимо да помислим дали не станаха твърде много в градското пространство такива паметни знаци. Дали точно тези знаци в свободно стояща форма са естетически издържани? Не малко са и гражданите, изказващи мнение, че подобни формати на паметни плочи не допринасят за желаното отдаване на почит към достойните самоковци.”
В документа кметът заключава:
„Предлагам да се стремим към поставяне на по-устойчиво проектирани и направени, а не символични паметни знаци. Така и посланието ни към поколенията ще бъде по-ясно. Това, разбира се, е свързано и с повече средства. За целта трябва да се насочим към набирането на такива средства от самоковци, които имат отношение към историята и забележителните ни съграждани.”
По повод на отговора Ив. Ненов от името на група участници в подписката предлага да се командирова общински представител, който да разгледа пространството пред Народния театър „Иван Вазов” в София и да види колко са паметните знаци на дейци на културата от ранга на поета Иван Йончев.
Предлага се още въпросът да бъде обсъден в Общинския съвет и по него да изкажат свои мнения и жители на общината.

х х х

Иван Йончев е роден в Самоков на 3 април 1884 г. Творчеството му е не голямо по обем, но прочувствено и силно. „Един завет” е сред най-обичаните маршове от българските воини. С този марш и с други свои стихотворения, превърнати в песни /”И бих желал орел да бъда аз…”, „Какво са, о, татко, в небето звездите”/, Ив. Йончев остава завинаги в българската литература и в музикалната ни култура.
Той умира съвсем млад, едва 34-годишен, на 26 май 1918 г. в Бояна. Изпратен е с военни почести, а писателят Стилиян Чилингиров чете надгробно слово. По предложение на самия Иван Вазов улицата, на която е живял младият поет в Бояна, е наречена на името му – „Иван Йончев”. Улица с такова име има и в Самоков – родния град на твореца-патриот.

Leave a Reply