Новини, Читателски, Шарен свят

Пожарникари имаме, а автомобили, техника?!…

На 31 януари се запали къща в пазара. От сутринта до обяд пожарникарите гасиха пламъците. Много хора се бяха събрали, гледаха, дори някои даваха акъл какво да се прави.
В ледения ден пожарникарите се бореха с огъня, не може да се отрече. Някои от тях, млади момчета, целите премръзнали, се опитваха да угасят пламъците, да спасят сградата и покъщнината, а и съседни къщи. Беше много страшно, защото там постройките са долепени една до друга и една да пламне, малко трябва, за да изгорят и останалите, да стане още по-голямо нещастие.
Пролича обаче, че пожарникарите не разполагат с подходяща техника. Едната им кола се повреди, не знаем още какво стана… И момчетата стояха безпомощни, а огънят се разрастваше.
Добре, че малко преди обяд най-после дойдоха на помощ модерни противопожарни автомобили от Боровец. Благодарение на това гасенето скоро приключи.
Много хора обаче продължават да обсъждат и сега – два-три дни по-късно, пожара. И ние продължаваме също да мислим за него. Беше в самия център на града и много хора станаха свидетели. Ясно се видя, че момчетата са обучени, че не им липсва смелост, но колите и цялата им техника са отпреди 20-30-40 години. Много трудно е при това положение да реагират адекватно.
Може би по-навреме трябваше да се потърси и помощ от Боровец или от съседни градове.
И този пожар беше в една стара двуетажна къща. Не дай си Боже, огънят да лумне в някой висок блок!…
Явно е, че на Пожарната трябва да се помогне за закупуване на нови коли и техника. Всичко това е скъпо, а е и работа преди всичко на държавата, но сигурно и Общината, и някои по-големи фирми могат да помогнат.
Работата на пожарникарите е особена. Може много дни, седмици и дори месеци да почиват, но има случаи, когато просто рискуват живота си, за да спасят хора, къщи, скъпи вещи. Затова трябва да им се помага. Кризата е повсеместна, но е много важно и парите правилно да се разпределят; да не отиват за излишен лукс на едни, а други да се мъчат и да се чудят как да работят…

Група граждани
/Имената им се пазят в редакцията/

Leave a Reply