Крими, Новини

Пожар по пътя за Боровец, спасиха блок с ръж и гора

Сухи треви и друга растителност са пламнали покрай пътя за Боровец в събота, на 30 юли, около обяд. Огънят се разраснал скоростно и само бързата реакция и всеотдайната работа на пожарникарите от Самоков и Боровец, горски служители, персонала на Опитната станция по картофите и доброволци са предотвратили навлизането на пламъците в близкия блок с ръж, а от там и в гората.
В продължение на около километър задимяването е било много сериозно и имало опасност от произшествия на пътя заради намалената видимост, но за щастие злополуки не са станали. За справяне с пожара с помощта на техника са помогнали и пътищата до земеделските имоти в района. Към 16 ч. огънят е загасен, като междувременно са изгорели над 50 дка със сухи треви.
Предполага се, че пламъците са тръгнали от човешка небрежност – хнърлен фас от автомобил, пътуващ по шосето за Боровец.
Също на 30 юли вечерта е имало още едно запалване в землището на града ни, но пораженията от него са минимални.
Ден по-рано пък огнеборците са гасили пожар в района на хижа „Вада”, където са горели отпадъци.
В следващите дни запалвания е имало и покрай пътя за фирма „Самел-90“, в двора на бившето предприятие „Родопа“, в землището на Драгушиново.
От Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” призовават стопаните на земеделски земи да обикалят редовно имотите си, тъй като често огънят тръгва от крайпътни канавки заради хвърлени фасове и бързо се разпространява. За това способстват избуялата заради влажната пролет и суха сега растителност, както и високите температури.
Огнеборците предупреждават, че опасността може да дойде и от т. нар. диво къмпингуване. Затова огън трябва да се пали само на обособени за целта места и след това да бъде внимателно изгасян. Пожарникарите напомнят, че повечето запалвания стават именно заради небрежност, проявена от самите нас – хората.

Leave a Reply