Позабравеното име на Славчо Ангелов да увековечим

Предложение

Преди броени дни, на 19 юни, се навършиха 100 години от рождението на Славчо Ангелов – виден наш съгражданин, писател и журналист.
Той е живял само около половин век – починал е през пролетта на 1963 г., но за краткия си живот е успял да напише и издаде над 20 прекрасни книги за деца и юноши, посрещнати много добре не само в нашия град и региона, а и в цялата страна. Бил е член на Съюза на българските писатели. Останал е в съзнанието на поколения млади хора като техен любим поет и писател.
Известен е и с журналистическата си дейност, както и с активната си и плодотворна работа като читалищен и културен деятел, като общественик в най-чистия смисъл на тази дума и като човек с ярки граждански добродетели.
Имайки предвид неговия важен принос за културното развитие на Самоков и региона в продължение на десетилетия /от 30-те до 60-те години на 20 в., а и по-късно, след смъртта му – благодарение на неговото творчество/ предлагаме да се предприемат някои стъпки за увековечаване на името му.
– Във връзка с юбилея от рождението му и 50-годишнината от неговата преждевременна смърт би могъл да се издаде сборник с най-хубавите произведения на писателя.
– Хубаво ще бъде нова улица в града ни да се нарече на името на Славчо Ангелов.
– На подходящо място може да се постави паметна плоча.
– Предлагаме още детският отдел на Общинската библиотека “Паисий Хилендарски” да се нарече на името на Славчо Ангелов.
Тези наши предложения бяха възприети единодушно на възпоменателната вечер за Славчо Ангелов, състояла се в града ни по инициатива на Общинската библиотека на 13 юни т. г.
Едно решение на Общинския съвет в духа на посочените предложения би било важен акт на признание към заслугите на този забележителен наш съгражданин и творец.

Журналистическо дружество – Самоков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*