Новини, Шарен свят

Показаха модно ревю с дрехи от вторични суровини /снимки/

По-тържествено от друг път бе честван тази пролет в града ни Денят на Земята – 22 април. В съботата на 21 април на централния площад “Захарий Зограф” пред събралото се множество кметът Владимир Георгиев сподели радостта си, че учениците участват масово в подобни изяви. “Като се грижим за земята, почистваме отпадъците и залесяваме, показваме, че сме съпричастни към това, което ни е дадено – природата, Земята”, изтъкна градоначалникът.
За концертната програма се погрижиха ученици от СОУ “Отец Паисий”, СУ “Никола Велчев”, ПТГ “Никола Вапцаров”, Професионалната гимназия по туризъм, ОУ “Митрополит Авксентий Велешки”, ОПУ “Неофит Рилски”, НУ “Д-р Петър Берон”.
Най-интересната част от програмата беше ревюто-изложба, чрез което младите хора показаха какви интересни изобретения могат да се получат от отпадъци. Учениците дори бяха облечени с тоалети, приготвени само от вторични суровини.
Посочена бе ползата от разделното събиране на отпадъците. Това подпомага рециклирането и повторното им използване.
На празника присъстваха и председателката на Общинския съвет Ирена Коцева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов. Водеща бе Веска Тодорова, главен експерт “Връзки с обществеността” в Общината.
В същото време на няколко места в града ни – в “Самоково”, “Възраждане”, Четвърти квартал и пред Младежкия дом в центъра, се събираха разделно вторични суровини. Ученици почистиха много училищни дворове. Млади хора и граждани участваха и в залесяване, както и в разделното събиране на отпадъци.
Най-активно участие в разделното събиране взеха НУ “Д-р П. Берон”, ОУ “Митр. Авкс. Велешки” и ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Учениците от трите училища по обобщени данни са предали в този ден 130 кг хартия, 100 кг стъкло и 300 кг пластмаса. Организаторите отчетоха, че първенци в това отношение са децата от НУ “Д-р П. Берон”.

no images were found

Leave a Reply