Култура, Новини

Показаха съкровището на цар Иван Шишман от Урвич

снимка: ИА "Фокус"

Откритото при археологически проучвания на крепостта „Кокалянски Урвич” покрай шосето от Самоков за София съкровище на цар Иван Шишман бе представено официално на пресконференция в столицата на 2 ноември.
Съкровището представлява 18 сребърни монети. Предполага се, че те са били заровени през 1371-1372 г. в крепостта „Кокалянски Урвич”, обясни известният археолог проф. Николай Овчаров.
“Кокалянски Урвич” /сега вдясно от пътя за София, в околностите на паметника на трудовака/ е една от най-интересните и важни крепости от Средновековна България. Тя е бранила подстъпите към Средец /София/. Нейните руини са добре запазени. Както е известно, с тази крепост и района между нашия град и столицата са свързани най-много от преданията и баладите за цар Иван Шишман и борбата му с турските завоеватели.
Ръководител на разкопките заедно с проф. Овчаров е доц. Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей.
Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че в местността може да се развиват поклоннически и екотуризъм.
Първите разкопки на крепостта са правени през далечната вече 1969 г. Тогава се разкриват част от крепостната стена и бойна кула. Десетилетие по-късно се открива църквата и крепостта е оценена като национален паметник на културата.
През 2008 г. Националният археологически институт с музей е кандидатствал с проект към Столична община и благодарение на подкрепата на софийското кметство са отпуснати средства, с които са направени табели и оформени пътеки. През тази година институтът е спечелил нов проект „Урвич – последната крепост на Шишмановци”. Целта е да се разкрие истинската историческа ценност на крепостта и тя да се превърне в посещаван туристически обект.

Leave a Reply