Поклади събра стотици самоковци и много гости

Снимка: Пламен Лобутов

Големият традиционен християнски празник Заговезни бе ознаменуван на 18 февруари вечерта в града ни с голяма красива копа, гостуващ състав и много публика, съставена от самоковци на всякаква възраст и от посетители от доста съседни градове и села.
На поляната при пешеходния мост срещу бившата фабрика „Самоковска комуна” цял спектакъл представи сурвакарска група от пернишкия град Батановци. Със звънци и хлопатари, преобразени в приказни герои, ентусиазираните самодейци изгониха лошотията и изразиха вярата си в доброто, в чистите човешки взаимоотношения.
Показан бе и старинен ритуал, при който младоженецът, за да заслужи съгласието на своята възлюбена, трябваше да мери сили с мечка и да я пребори. После „свекървата” разкърши снага с ръченица, а накрая артисти и публика се хванаха на голямо шарено хоро на фона на пламтящата копа.
„Най-човешко и съкровено е да поискаме прошка. И аз от вас искам прошка, защото със сигурност не съм обърнал внимание на всички, не съм могъл да удовлетворя всяко желание, със сигурност не сме изпълнили някои неща, които сме обещали, но ви уверявам, че това не е поради нежелание”, възкликна кметът Владимир Георгиев пред насъбралото се множество.
Градоначалникът пожела на всички живот и здраве, повече обич, търпение и разбирателство. Георгиев специално благодари на гостите от Батановци, като обеща пак да бъдат поканени в града ни.
Приятното за зимния сезон време позволи на стотиците самоковци и техните гости взаимно да си опростят евентуални прегрешения, да продължат раздумката с подходящо питие, а веселието да свърши чак по късна доба.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*