Новини, Шарен свят

Поклади

В неделя, тази година на 22 февруари, е Поклади /Сирни Заговезни/. Празникът идва седем седмици преди Великден. Известен е и като Прошка.
На този ден православната ни църква призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат възкръсналия Христос.
По традиция близки, роднини и приятели взаимно си опрощават сторените грехове, обиди, недобри помисли и намерения. С тази цел децата посещават родителите си, кръщелниците – своите кумове.
Заедно с прошката на трапезата вървят ракия и вино, а от блажните продукти се ядат само млечни и яйчни ястия. По традиция се „ламкат” халва с ядки /бяла халва/ и яйце. Подготвят се баница със сирене, варено жито. Парче бяла халва и варено яйце са завързват с червен конец за тавана, най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член на семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който стори това, се смята за късметлия и че годината ще му донесе много здраве и успехи.
Обичаят пък хората да се маскират по Заговезни идва още от Средновековието. От векове е и традицията да се палят купи от смрика /хвойна/. След като прегорят, те се прескачат за здраве. Около купите се пеят песни, играят се хора, хората взаимно се опрощават, черпят се и разговарят приятелски.
Все още тук-там е запазен и обичаят оратници. Факли от слама се запалват, завъртат се около главата и се хвърлят.
Маските и огънят трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората. Този своеобразен карнавал символизира победата на светлината над мрака, както и края на зимата и настъпването на пролетта.

Leave a Reply