Поклонение пред подвига на Паисий

В памет на Паисий Хилендарски на 14 септември се състоя поклонение пред неговия паметник на централния площад „Захарий Зограф“.
Кметът Владимир Георгиев припомни, че още през миналата година Общинският съвет е взел решение за подобно честване. То е включено в културния календар на Общината. На самия паметник пред името на безсмъртния автор на „История славянобългарска“ е добавено, че става дума за светец, канонизиран от Българската православна църква. Преди няколко години в двора на черквата „Св. Никола“ бе открит и паметник на гроба, в който е погребан преп. Паисий Хилендарски.
Секретарят на родолюбивата асоциация „Онгъл“ и наш съгражданин доц. д-р Константин Рангочев изтъкна жизнения подвиг на светогорския монах и приведе доказателства за произхода му от Самоковския край. Доц. Рангочев специално посочи изследователския принос в това отношение на научната работничка доц. Мария Деянова и на краеведа и член на Съюза на българските писатели Иван Ненов.
Цветя пред паметника на основателя на Българското възраждане положиха кметът Георгиев, зам.-кметът Люба Кленова, директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов, членове на Журналистическото дружество в Самоков, екскметовете Елена Каменова и инж. Христо Ярловски, обществени и културни деятели, граждани.
Само след две години се навършват 300 години от рождението на Паисий и 260 години от написването на неговата знаменита „История…“.
Паметникът на Отец Паисий на площада е дело на известния български скулптор Величко Минеков.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*