История, Новини, Образование

Поклон, будители народни! /СНИМКИ/

Колективът и учениците на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” почетоха Деня на народните будители – 1 ноември, по-рано днес, петък, 28 октомври, с празнично шествие от училището до площад „Захарий Зограф”.
Трогателно начало беляза проявата на почит към делата на народните будители – стотици ученици изпяха заедно химна на училището. Малчугани положиха и цветя пред плочата на патрона на училището на фасадата на сградата.
След това децата поеха ръка за ръка към площада, а фанфарният оркестър предизвикваше родолюбиви чувства у случайните минувачи и свидетели на своеобразния поход. На видно място бяха поставени голям портрет на Авсксентий Велешки, много снимки на народни будители, развяваха се български трибагреници.
„В ония трудни периоди, които се смятат за национална катастрофа, българите не търсят реванш и не посягат към оръжието – те се обръщат към духовността! Вие имате всички основания да се гордеете, че живеете в Самоков – град, който е дал видни будители на България, като Никола Карастоянов, Константин Фотинов, Захарий Зограф и много други. Техните имена днес не случайно носят читалища, училища, площади”, изтъкна в словото си учителят по история Димитър Балабанов.
Вокалният състав „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева изпълни площада с чудните гласчета на своите изпълнители.
Още един мил и трогателен момент в хода на шествието бе почитането паметта на Паисий Хилендарски, Никола Карастоянов и Захарий Зограф, пред чиито паметници участниците в проявата оставиха цветя в знак на почит и уважение.

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1458949107468367

Leave a Reply