История, Култура, Новини

Поклон пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България

По традиция паметта на Христо Ботев и на падналите за свободата на България бе почетена на 2 юни в парка пред паметника на безсмъртния поет-революционер.
Ученици от ОУ „Христо Максимов” застанаха на пост с националния трикольор и знамето на Самоков в ръка. Фанфарният оркестър с ръководител Даниела Георгиева при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” възвести с „Тих бял Дунав” началото на възпоменателното честване.
В словото си кметът Владимир Георгиев изтъкна, че на този ден, когато сирените свирят, будят съвестта ни и са знак, че помним и тачим героите и ще пазим свободата, за която те са жертвали живота си.
Присъстващите, сред които бяха зам.-кметът Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова и общински съветници, с едноминутно мълчание и падане на колене почетоха паметта на загиналите за Майка България.

Водещата Ралица Стоянова прикани: „Да поднесем нашите венци и цветя и като преклонение, и като обет, че ще помним завета, който Ботев ни остави, защото вярваме, че „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”.
Под звуците на възржденски песни бяха поднесени венци от името на Общината, Общинския съвет на БСП, училищата „Хр. Максимов” и „Станислав Доспевски”. Много граждани буквално отрупаха с цветя паметника.
В програмата участваха ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Магдалена Механджийска рецитира Ботевото стихотворение „Хаджи Димитър”, а мажоретният състав с ръководител Веска Терзийска танцува под звуците на патриотичен марш. Маргарита Бочева от ОУ „Хр. Максимов” също предизвика накрая аплодисменните на присъстващите с чудесното изпълнение на летящата в Космоса народна песен „Излел е Дельо Хайдутин”.

…На 2 юни 1948 г. точно в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. И от тогава воят на сирените ни кара да мислим за героите, за тяхното велико дело. И макар в този ден на обяд да не чухме по необясними причини сирените, всички затихнахме и отдадохме почит не тези, които ще останат безсмъртни в историята българска.
Като своеобразен завършек на поклонението второкласниците с учители Румяна Павлова и Любомира Тинчева от ОУ „Хр. Максимов” отбелязаха тук края на учебната година и получиха своите свидетелства.

х х х

По случай 2 юни Общината е издала брошура с образи и мисли на Ботев, Левски, Раковски, Бенковски, Райна Княгиня, със стихотворения на Добри Чинтулов, Любен Каравелов, Иван Вазов и др., както и с популярни родолюбиви песни. Публикуван е и българският химн.

Евгения Попова

Leave a Reply