Здраве, Кухня, Новини

Полезно е да се храним бавно

В днешните забързани времена почти всеки е жертва на стрес. Един от основните начини да се справим с напрежението е храненето Освен че има храни, които подобряват настроението и ни карат да виждаме света в по-добра светлина, начинът на хранене е особено важен за справяне със стреса.
Повечето от нас са свикнали да хапват нещо на бързо, да пропускат закуската сутрин или докато хапват, да вършат още няколко дейности, почти винаги свързани с работа.
Всичко това се отразява изключително зле на целия организъм. Истината е, че храненето е култура и към него не бива да се подхожда като към досадно задължение, а да носи удоволствие.
Доказано е, че хората, които просто натъпкват храната в устата си, по-често страдат от проблеми с теглото и стомаха.
Хапките трябва да бъдат старателно сдъвкани, храненето трябва да протича бавно, спокойно и в никакъв случай не на крак. По този начин ще усетите кога вече сте се нахранили, а няма да погълнете всичко в чинията си, което често пъти е повече от необходимото.
Преди двайсетина години в Италия се е появило движението за бавно хранене. Това е нов начин на живот и има много причини, поради които не трябва да се пренебрегва.
Една от тях е отслабването. На мозъка са му нужни не по-малко от 20 минути, за да разбере, че сте се заситили.
Друга причина да се яде бавно е насладата, която ще изпитате от вкуса на храната. Когато се тъпчете и почти не дъвчете храната, няма как да разберете какво точно ядете. Доброто храносмилане е една от най-важните причини, поради които трябва да се научите да не поглъщате блюдото си на две-три хапки. Храната трябва да е добре сдъвкана, за да се усвои по-бързо и по-лесно от организма. Много вероятно е, ако не сте сдъвкали добре това, което ядете, след това да усетите болки в стомаха.
Един често забравян или пренебрегван плюс на бавното хранене е, че то успокоява организма и намалява стреса. Забравете за часовника и просто се нахранете с удоволствие. Храненето може да се превърне в своеобразна медитация.

Leave a Reply