Новини, Политика, Читателски

Политици, чуйте гласа на пенсионера!

Снимка: архив

За кой ли път ще се повторя за дереджето на пенсионера, но действително толкова много години сме на опашката в Европа по стойността на пенсиите! Срамувам се да се наричам български пенсионер, щом албанските и македонските пенсионери получават два-три пъти повече от нас.
Дори и предвидените сега 40 лв. великденска надбавка са смешни, щом за четвърти път ни делят на бедни и богати пенсионери и не дават поне на всички малко радост, а само на едни.
Относно вдовишките пенсии пък картинката е жалка. Като пенсионер поне два-три пъти в месеца минавам да си купя лекарства със и без рецептурна книжка. Тягостно е, когато видиш как на гишето на аптеката възрастният човек оставя по 50-70 лв. месечно, пък и повече. Когато са двама в семейството, поне другите разходи си делят, докато самотните трябва да пресмятат да им стигнат парите от пенсиите за всичко, но как!?
Откакто съм се пепсионирала, не познавам хотели, екскурзии, други радости в живота, защото трябва да работя допълнително, за да имам пари в джоба. Не се радвам на магистралите, защото не пътувам. Не се радвам и на санираните блокове, защото моята къща трябва сама да си я санирам.
По-добри пенсии са нужни на всички пенсионери, защото когато останат вече на легло, близките им трябва да полагат повече грижи за тях и ако нямат необходимите средства – тежко и горко и на болни, и на здрави…
Дано от пенсионерските протести наскоро в София, пред президентството, има някакъв ефект. Политиците трябва да чуят исканията на пенсионерите и час по-скоро да започнат да решават проблемите един след друг.
Дадохме младостта си по строежите, в предприятията и стопанствата, за да изградим България, а сега седим по пейките като ограбени и парите ни не стигат.
Но в държавата пари има. Трябват само решения на властимащите за нашите проблеми. Дай Боже да дочакаме деня, когато нашите пенсии ще са два-три пъти по-високи поне от тези на албанците и македонците. Че защо сме в Европа, когато все сме на нейната опашка за всичко!?…

Райна Бакрачева

Leave a Reply