Новини, Шарен свят

Полицаи от страната показаха в Самоков майсторско управление и точна стрелба

Майсторско управление на автомобили и мотоциклети, точна стрелба и своеобразни атракции показаха участниците в състоялото се в Самоков 22-о издание на националния конкурс „Пътен полицай на годината”.
На 12 септември състезателите от десетки отбори от цялата страна мериха сили на стрелбището, а на следващия ден на паркинга пред зала „Арена Самоков” показаха как може бързо и изкусно да се шофира кола и да се кара мотор. Дори жена се изяви в тази по начало мъжка надпревара. Илия Ръкльов и Станислав Ганджулов от Самоков пък бяха представители на Областната дирекция на МВР в нашата Софийска област.

Много хора наблюдаваха с интерес в слънчевия ден изпълненията на най-добрите катаджии в страната. Общо около 90 души демонстрираха възможностите си на моторните возила. Зрителите се насладиха на високи скорости и рискови завои. В кола-симулант пък смелчаци изпитаха какво е да се преобърнеш по таван.
Свои шатри край трасетата бяха разположили Главна дирекция „Охранителна полиция” към МВР, Академията на МВР, Държавната агенция за закрила на детето, Българският червен кръст, сдружение „Отворена младеж”. Представители на тези институции и организации разказваха за своята дейност, раздаваха брошури и листовки. В специална приемна водачите имаха възможност да направят справка за наложени им наказания, за наличието на контролни точки и сключена застраховка „Гражданска отговорност”.
Специален интерес предизвикаха демонстрациите по оказване на първа помощ и безопасност на движението. По щастливо стечение на обстоятелствата в същия ден – втората събота на септември, по традиция бе честван Световният ден на първата помощ. По този повод точно в 12 ч. състезатели, зрители и организатори се хванаха за ръце в знак на съпричастност.

Символичен старт на състезанието дадоха участниците в отбора по безопасност на движението при ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, които неведнъж са били призьори в градски и областни състезания. Тук бе и директорът на училището Христоско Чамов. Отбелязан бе и юбилеят на приложното колоездене в България, което сега навършва 30 години.
Ученици от СОУ „Отец Паисий” пък бяха опънали голям лозунг – „Да запазим децата по пътищата”. Малките художници от училището с преподавател Лалка Чавдарова – лауреати на ред авторитетни конкурси по безопасност на движението, бяха разположили на видно място и свои рисунки.
Сред участниците и зрителите бяха зам.-министърът на вътрешните работи Кирил Хаджихристев, кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов. Присъства и председателят на Съюза на българските автомобилисти и почетен гражданин на Самоков Георги Янакиев.
Вечерта на тържество в Боровец призьорите бяха наградени.
Лъчезар Близнаков от Столичната дирекция на вътрешните работи стана носител на отличието „Пътен полицай на годината – 2014”. Той спечели майсторското управление на мотоциклет и се класира трети на теоретичния изпит. Най-добре на този изпит се представи Ивайло Паунов от Кюстендил. Над всички в стрелбата с пистолет бе Момчил Григоров от Габрово, а като най-добър шофьор се открои Васил Бакалски от Смолян. Той бе пръв и в състезанието за оказване на долекарска помощ на пострадали при пътно-транспортни произшествия.
Генералното отборно класиране оглави отборът на Областната дирекция на МВР в Смолян, следван от отборите на Ловеч и Кюстендил.
В генералното индивидуално класиране пък след Лъчезар Близнаков се наредиха Васил Бакалски от Смолян и Ивайло Паунов от Кюстендил.
Подарък /от БЧК/ заслужи и единствената дама, която се състезаваше – Галя Борисова от Велико Търново.
Българската асоциация на пострадалите при катастрофи пък удостои с отличие кмета Георгиев за положените усилия и оказаната подкрепа на инициативите за намаляване на жертвите по пътищата.
Конкурсът бе официално открит вечерта на 12 септември на централния площад „Захарий Зограф” в присъствието на отборите и на много жители и гости на града ни.
Малката певица с ангелски глас Маргаритка Бочева разчувства всички с „Мила Родино”. Красиви мажоретки дефилираха с националния трикольор и знамето на Европейския съюз.
Кметът Георгиев пожела от сърце успех на участниците в конкурса и поздрави сърдечно всички събрали се. „Все пак ще стискаме палци на отбора на Областната дирекция на МВР в Софийска област”, отбеляза усмихнат градоначалникът.
Състезателите, гражданите на Самоков и гостите бяха приветствани и от зам.-министър Хаджихристев, главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорката на Областната дирекция на МВР в Софийска област Мариета Иванова.
Подчертано бе, че пътните полицаи са първите, които пристигат на тежки произшествия, оказват помощ и често спасяват човешки живот.
Истинска атрактивна гледка представляваха автомобилите, преминали с включени светлини през площада.
Всички присъстващи бяха поздравени с концертна програма.
На площада бяха и председателката на местния парламент Силвия Стойчева, легендата в българските моторни спортове и наш съгражданин Георги Янакиев и др.

Тодор Попов

Leave a Reply