Новини, Статии, коментари, Шарен свят

Половин век от първия полет на жена в Космоса

На 16 юни се навършиха 50 години от полета на първата жена-космонавт в света Валентина Терешкова.
Валентина излита в Космоса на 26 години. Въпреки своите сега 76 години, тя и сега има своя младежки вид и бодър за възрастта си дух.
„Марс е любимата ми планета, но знаем пределите на човешките възможности и засега това е само мечта. Най-вероятно първият полет ще бъде само в една посока, но аз съм готова”, заявява Терешкова.
Валентина Владимировна Терешкова е родена на 6 март 1937 г. в с. Болшое Масленикова, Ярославска област. Родителите й са от Беларус. Баща й загива през 1940 г. в Руско-финландската война. Тя си спомня, че като малка е говорила белоруски. След средното училище работи във фабрика за автомобилни гуми, после в текстилна фабрика, като едновременно с това учи в техникум по лека промишленост. Занимава се с парашутизъм, има звание заслужил майстор на спорта.
През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус. Тя е избрана заедно с още 4 жени измежду 400 кандидатки за космически полет. Нейната позивна по време на полета е Чайка. Полетът й продължава 2 денонощия 22 часа и 50 минути. В деня на полета е повишена от лейтенант в звание капитан.
След космическия полет Терешкова завършва с отличие Военно-въздушната инженерна академия „Жуковски”. През 1977 г. защитава докторат. Автор е на над 50 научни труда. Професор е и генерал-майор от авиацията. Била е депутат във Върховния съвет на СССР. В продължение на 19 години оглавява Комитета на съветските жени, а по-късно е председател на Президиума на Съюза на съветските дружества за дружба и културни връзки с чужбина.
В момента е депутат в Думата от партия „Единна Русия”. „Герой на Съветския съюз” е и носител на „Златна звезда” – най-високото отличие на СССР. Наградена е и с много други руски, съветски и чуждестранни отличия. Почетен гражданин е на София, Бургас, Петрич, Стара Загора, Плевен и Варна. Нейното име носят един от кратерите на обратната страна на Луната и една малка планета.
Няколко месеца след полета Валентина се омъжва за космонавта Андриян Николаев, а след година се ражда дъщеря им Елена. През 1982 г. се разделят и Валентина се омъжва за военния лекар Шапошников. Днес Терешкова се радва на двама внуци и живее с тях и дъщеря си в родния Ярославл. Интересното е, че този град и побратименият със Самоков Кострома са съседни областни центрове.

Иван Арнаутски

Leave a Reply