Новини, Статии, коментари, Читателски, Шарен свят

Понеделник не е удобен за пазарен ден

Доколкото се разбра, общинската управа е взела решение битпазарът – т. нар. понеделнишки пазар, да се премести на празното място срещу болницата.
Дали е правилно решението, не знам. Този пазар го местиха вече няколко пъти. Беше на мястото на сегашната зала “Самоков”, после покрай бул. “Искър”, след това – между двата моста на Искъра, а сега е край автогарата и кооперативния пазар. По едно време дори имаше идея да бъде на самия площад…
Но мисълта ми е друга. След като вече е решено този пазар да бъде срещу болницата, смятам, че не е удобно да остане в понеделник. Тогава, след почивните дни, и без това пред болницата е препълнено от коли и хора. Ще се създаде хаос, всички ще си пречат едни на други, може така по-лесно да стават и кражби, и злоупотреби.
Затова смятам, че след промяната на мястото на пазара, трябва да се промени и денят на провеждането му. От историята се знае, че някога, през турско, пазарът е бил в неделя. Може и сега, при новите условия, да се върнем към тази традиция.
Освен за неделя, може да се мисли и за петък или събота, когато е краят на седмицата и хората повече са настроени за пазаруване и за почивка. В краен случай може да се избере и друг ден, но поне да не е понеделник.
Добре ще бъде и ако се направи проучване и се види кога са дните за подобни пазари в съседните градове – Дупница, Ихтиман, Костенец, за да се вземе най-правилното решение.
Заедно с промяната на мястото е по-лесно да се промени и денят, а не да се чака да станат неразбории и тогава да се решава този въпрос.
Според някои изобщо не трябва да съществуват такива пазари, тъй като стоките на тях не били качествени, често ставали кражби и скандали, замърсявало се. Според мен отчасти това е вярно, но в същото време на тези пазари може да откриеш разни неща, които иначе няма откъде да купиш или доста време, усилия и нерви ще ти коства да ги търсиш. Освен това обикновено предлаганите стоки на тези пазари са и по-евтини.
Затова е хубаво да има все пак такъв пазар, но заедно с мястото му да се промени и денят на неговото провеждане.

Георги Георгиев

Leave a Reply