Новини, Шарен свят

Понеделнишкият пазар се премести срещу болницата

Т. нар. понеделнишки пазар направи сефтето в понеделник, 27 май, на новото си място – южно от паркинга срещу болницата. Десетки сергии, стотици посетители и хиляди джунджурии и дрехи на поносими за днешно време цени белязаха деня и алъш-вериша.
Още от сутринта търговците разположиха тук дюкянчетата си. Повечето със задоволство коментираха промяната.
“Тук е много по-просторно, отколкото на старото място. Чисто е, оформени са алеи за хората, а и самата гледка е по-друга”, сподели за „Приятел” Зарко Йорданов. Той бе разпънал сергията си още от ранни зори с помощта на съпругата си и малкия си син.
Търговците обаче изразиха и недоволство, че в района на новия пазар няма тоалетни. Това е и предложението им – на първо време да се поставят поне химически тоалетни. Те са важни не само за търговците, а и за самите клиенти.
Неприятна е и липсата на вода. Това тепърва ще се усеща при по-нататъшното затопляне на времето. Търговците все пак са с надежда, че и този проблем ще бъде в скоро време преодолян.
Иначе мястото е добре благоустроено и оформено. Новозасадени дръвчета и зелени площи му придават облагороден вид. Помислено е и за автомобилистите, и за пешеходците.
Естествено, още е рано за изводи дали това е най-подходящият терен. На първо време положителното е, че се отпушва движението в централната част на града ни, където до миналата седмица този пазар се разполагаше в понеделник и създаваше проблеми на гражданите и гостите на Самоков, включително на шофьорите.
Вероятно и безопасността на търговци и клиенти сега ще се подобри, тъй като при тесните улици в центъра досега това бе трудно да се направи. За да се избегнат инциденти, породени от „работата” на джебчии, този понеделник униформени бяха разположени на всеки ъгъл на новия пазар. По-подходящото местоположение и присъствието на полицаите се усети веднага, поне до обяд никой не се бе оплакал, че е станал жертва на посегателство.

Васил Василев

Leave a Reply