„Портал на два свята“ в Цари мали град – пример и за Европа

Първият летен фестивал „Портал на два свята“ във възстановената крепост Цари мали град на хълма Св. Спас над Белчин приключи успешно. След оперите „Янините девет братя“ и „Кармен“, балетните спектакли „Зорба Гъркът“ и „Кармина Бурана“, последваха три представления на популярния мюзикъл „Мамма миа“, които се превърнаха в 59-ото, 60-ото и 61-ото издание на тази оригинална инициатива.
Така от 27 август до 7 септември многобройна публика от Самоков, София и други градове и села можа да се наслади на една мистична сцена и на едно нетрадиционно място на прекрасните изпълнения на големи артисти, които приветства със сърдечни, бурни и продължителни аплодисменти.
На последната вечер директорът на Историческия музей в Самоков /който стопанисва музейния комплекс Цари мали град/ д-р Веселин Хаджиангелов изрази благодарност на оперния колектив, на публиката и на всички, допринесли за успешния старт на фестивала.
Междувременно бе оповестено поздравително писмо на копродуцентът и лицензодател на мюзикъла за Централна и Източна Европа Юли Франко до режисьора и директор на Националната опера и балет акад. Пламен Карталов и до целия екип. Франко нарича представленията „изключителни“ и „исторически начинания“. „Превръщате тези места в най-големия международен театър на Балканите и извън тях“, изтъква Ю. Франко, имайки предвид сцената в Белчин и други подобни домакинства. В писмото се добавя, че инициативата на Софийската опера е пример за Европа в дните на голяма криза.
Замисълът е летният фестивал „Портал на два свята“ да стане традиционен.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*