Новини, Туризъм

Посетихме „Момин кладенец” и „Св. Дух”

Хижа “Момин кладенец”. Снимка: planinite.info

Много отдавна се канехме да посетим хижа „Момин кладенец” в района на Радомир. Ето че му дойде времето.
На 24 юли група от туристи-ветерани към дружество „Рилски турист” тръгнахме към непознатата за нас хижа. Пристигнахме в Радомир, а оттам се отправихме за с. Извор, недалеч от яз. „Студен кладенец”.
Не разполагахме с пътеводител, нито пък с водач. Както обикновено в такива случаи, питахме местни жители, за да се ориентираме. Един от тях ни каза: „Близо е, няма и един час”, друг рече, че до хижата има 2 км, а пък според един овчар километрите били четири. Личеше, че всеки мери със своя аршин.
Напрегнахме яко сили и завой след завой, баир след баир – след два и половина часа добро ходене без всякаква маркировка стигнахме въпросната хижа.
Всичко хубаво, но уви – хижата заключена!
Ние обаче не загубихме кураж. Та нали живеем в 21 век – комуникации бол… Свързахме се със секретаря на туристическото дружество „Орлите” в Радомир и не след дълго той пристигна на хижата. Любезно ни се извини и ни предложи услугите си.
Макар и еднодневна, екскурзията мина много добре.
На връщане пък минахме по друг маршрут, за да видим и манастира „Св. Дух”. Самият манастир е, така да се каже, на самообслужване. Запалихме по свещичка, пийнахме студена водичка и отново се събрахме в с. Извор пред едно кафене. Почерпихме се: кой – кафенце, кой – сладолед и с куп впечатления и песни се прибрахме в Самоков.
От името на групата от 50 души сърдечно благодарим на шофьора Крум Владички за вниманието по време на цялото пътуване.

Мария Митева

Leave a Reply