Култура, Новини, Политика

Посланикът на Чехия Душан Щраух гостува в Самоков, гр. Кутна Хора отново на дневен ред

Негово превъзходителство Душан Щраух, извънреден и пълномощен посланик на Чешката република у нас, посети на 20 март Самоков и района по покана на кмета Владимир Георгиев.
Гостът бе приет от кмета Георгиев, който го запозна с миналото и днешния ден на града и района, като сложи ударението върху развитието на нашия край като туристическа дестинация и представи най-важните местни културно-исторически забележителности.
Обсъдени бяха възможностите за подновяване на сътрудничеството между Самоков и чешкия град Кутна Хора, с който нашият град се бе побратимил през 80-те години на миналия век. По онова време бяха разменени делегации. В Самоков бе открит ресторант „Кутна Хора”. По-късно в Туристическата градина бе открит паметен знак на чешкия лесовъд Юлиус Милде, дошъл след Освобождението у нас и дал важен личен принос за развитието на Горското училище в Боровец и за създаването на самия парк в града ни.
В отговор на въпрос на представителя на в. „Приятел” за перспективите за възобновяване на връзките с чешкия град посланик Щраух заяви, че Кутна Хора е побратимен с общо 11 града от различни държави, но че независимо от това до един-два месеца местната власт ще разгледа предложението. Самият посланик е поставил писмено въпроса, като е изпратил и необходимите материали.
От думите на Душан Щраух стана ясно, че той и семейството му са големи любители на природата, посещавали са Боровец, хижите „Мусала” и „Мальовица”, екопътеката „Бели Искър”. Посланикът разбира добре български, изпъкна като добронамерен и емоционален човек и това допълнително би подпомогнало контактите.
В срещата участваха и заместник-кметовете Васил Сайменов и Сия Шехтанова, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, кметът на Бели Искър Крум Георгиев.
По-късно посланикът разгледа Историческия музей, Художествената галерия „Проф. Васил Захариев”, възстановеното съоръжение самоково в Туристическата градина, зала „Самоков” и общинския хотелски кочплекс „Арена”. В Самел-90” АД пък гостът бе запознат от изпълнителния директор инж. Петър Георгиев с производството на най-голямата самоковска фирма, включително с новия модерен цех за бронирани автомобили и с оранжериите и рибарниците на предприятието.
Накрая посланик Щраух се разходи с придружаващите го в новия парк „Крайискърец”.

Тодор Попов

Leave a Reply