Поставиха паметна плоча на възстановената Каменна колиба над Бели Искър

Родолюбиво тържество се състоя в събота, на 10 август, край Бели Искър. Над пещерата, известна от историята като Каменната колиба, бе поставена паметна плоча.
Тук е бил в началото на миналия век сборният пункт на четата на Яворов и на други войводи и хайдути по пътя им през прохода Демир капия като борци за освобождението на Македония.
Както е известно, до 1912 г. близо до този район е минавала границата между България и Турция /респективно – поробена Македония/. Каменната колиба е използвана като естествен подслон и пункт за наблюдение от страна на четниците, тръгнали да минават границата, за да се борят за освобождението на поробените си братя.
Честването на 10 август, организирано от читалище “Стойне Ангелов” в Бели Искър с председател Диана Терзийска и с подкрепата на кмета на общината Владимир Георгиев и на местната организация на ВМРО, събра доста хора. Сред присъстващите бяха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Радослав Стойчев, Владимир Георгиев и кметът на Бели Искър Крум Георгиев. Силно въздействаща програма изнесоха фолклорните групи – мъжка и дамска, към читалище „Стойне Ангелов”.
Каменната колиба се намира съвсем близо до района, където свършва екопътека „Бели Искър”. Поставени са и указателни табели.
Наскоро колибата бе почистена от камъни и дървета, осигурен бе достъп до историческото място. Входът е тесен, но своеобразната пещера вътре е сравнително голяма. Тук са оформени пътеки и стълби. Околният терен също е почистен.
Начинанието е подето от читалището в Бели Искър, а главен инициатор е Диана Терзийска. При възстановяването на колибата активно са участвали читалищни дейци, членове на ВМРО и служители на Националния парк «Рила». Стремежът е историческото място да стане любим обект на туристите.
Преди време за Каменната колиба подробно писа бившият директор на училището в Бели Искър и дългогодишен читалищен и обществен деятел Петър Ангелов.
В селото тачат паметта на Яворов. През миналата година тук за първи път се състоя празник, посветен на поета-революционер с участието на гости от родния му град – Чирпан. Тази есен за втори път ще бъде организирано подобно тържество.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*