Новини, Шарен свят

Пострадалите от наводнението могат да подават заявления-декларации за помощ

Кметът Владимир Георгиев, председател на местния оперативен щаб, обобщи на пресконференция на 4 юли, че са постъпили над 300 сигнала за наводнени приземни етажи, мазета, дворове, гаражи вследствие на наводнението от понеделник вечер.
Не са малки пораженията в Трети, Втори и Първи квартал, но Георгиев отчете, че ако не е била направена преди няколко години корекцията на р. Боклуджа в рамките на Седми квартал, пораженията сега в този район биха били несравнимо по-големи.
Обяснено бе, че отводняването се извършва с около 30 помпи и с участието на десетки пожарникари и доброволци. Общо 10 екипа са работили в засегнатите села. „Специално в Самоков отводняването става от горните части на града надолу не за друго, а за да може да се следва оттичането на водата”, поясни градоначалникът.
По ирония на съдбата потопът е станал дни след почистването на коритата на реките. Посочено бе още, че шахтите се почистват периодично.
От пресслужбата на Областната управа на 4 юли информираха, че от Столичната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението” в града ни са били командировани 16 служители и изпратени контейнеровоз, амфибия, 2 противопожарни автомобила и 12 моторни помпи. От Регионалната дирекция пък в Самоков са били изпратени 27 служители с 8 противопожарни автомобила и 12 моторни помпи. Помощ са оказали служители от Боровец, Костенец, Ихтиман, Елин Пелин, Пирдоп. В работата са участвали и доброволци от София с 4 моторни помпи.
Специални мерки ще са необходими сега за възстановяване на мостовете и на асфалтовата настилка на някои улици.
Особено внимание се обръща в момента на качеството на питейната вода. Обявено бе, че като превантивна мярка се увеличава хлорирането. На първо време е установено, че не е годна за пиене водата в Шипочан и Ново село. Там и пораженията са големи, въпреки че коритата на реките са били почистени тази пролет. За двете села са осигурени водоноски, а от Българския червен кръст предоставят минерална вода.
Не е повишено замърсяването на Пречиствателната станция, старото сметище и новото депо за отпадъци, констатирали са екипи на Инспекцията по околната среда и водите. От Областната дирекция по безопасност на храните са проверили магазините за хранителни стоки. Извършена е и проверка за починали животни, които да бъдат закарани на екарисаж. Дезинфекцирани са детските градини и учебните заведения, засегнати от наводнението.
Във вторник, 4 юли, комисии започнаха да описват щетите, за да се оценят пораженията. Ще се разчита и на помощ от държавата за възстановяване на разрушеното.
Работи се съвместно с дирекция „Социално подпомагане”, за да може да се окаже помощ на хората. Пострадалите могат да подават заявления-декларации за еднократно подпомагане. С Агенцията по заетост е постигната договореност 20 работници да се заемат с почистването след наводнението.
Кметът благодари на Областната управа, Регионалната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението”, на регионалните звена на „ВиК” и „ЧЕЗ”, по околната среда и водите, по безопасност на храните и здравната инспекция. Ръководителите на тези институции, както и областният управител Илиан Тодоров, пристигнаха след наводнението в Самоков.
Изразено бе и признание на полицията за навременното затваряне на опасните пътища и осигуряването на необходимата охрана.
На пресконференцията в града ни във вторник присъстваха зам.-областният управител Николай Николов, комисар Пламен Зашев, директор на Регионалната дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението”, представители на органите на МВР.

Leave a Reply