Култура, Новини

Потвърдено: президентът Радев и патриарх Неофит идват на Празника на Самоков

Слуховете за участие в Празника на Самоков на президента на Република България Румен Радев и Негово Светейшество патриарх Неофит намериха потвърждение днес от кратки съобщения на прессекретариата на държавния глава и от пресцентъра на Светия синод на Българската православна църква.
Очаква се патриарх Неофит да отслужи в съслужение с духовници от Софийската митрополия и самоковски свещеници молебен и тържествен водосвет на централния площад „Захарий Зограф” от 19.30 ч.
Свещеномъченик Симеон Самоковски /със светско име Симеон Попович/ става самоковски митрополит през есента на 1734 г. През 1737 г., като водач на съзаклятие за освобождение, той е арестуван от турците, окован и хвърлен в тъмница. След жестоки мъчения митрополит Симеон Самоковски е обесен на 21 август същата година. Погребан е в притвора на Бельова черква /”Рождество Богородично”/. През 1994 г. при археологически разкопки, вляво зад вратата, е открит гробът с част от мощите на мъченика, част от св. Евангелие, митрополитския му жезъл и златоткана архиерейска одежда.

Програма
19.30 ч. – тържествен водосвет
19.50 ч. – церемония по издигане на знамената
20.00 ч. – връчване на удостоверенията на стипендиантите на Община Самоков
20.15 ч. – концерт на Тони Димитрова
21.25 ч. – заря
21.30 ч. – концерт на Ива Давидова и танцова формация

Leave a Reply