Новини, Статии, коментари

Потопът край Бургас отблизо – разказът на един самоковец

Преди месец, на 5 срещу 6 септември, край Бургас се разрази апокалиптичен потоп. Много хора пострадаха, стигна се, за съжаление, и до три човешки жертви.
Големи щети понесоха от наводненията през лятото и жителите във варненския квартал „Аспарухово”, населението в регионите на Монтана и Хасково. Стана известно, че има срутени мостове и прекъснати пътища.
Нерадостна е например съдбата и на семейството на Невена Младенова, мъжа й Атанас и техния 13-годишен син от с. Арда, Смолянско. Със стремеж за по-добър живот те се местят на 28 август в Бургас в нова квартира /макар и в мазето на сграда/, а на 9-ия ден от настаняването потопът им отнема и това жилище…
Слушаме, гледаме по телевизията подобни истории и макар и съчувствайки, си казваме, че случилото се е някак далеч от нас. Случайна среща със самоковец обаче, преживял кошмарната нощ в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, ни връща в онези напрегнати минути и часове и ни кара да видим с други очи бедствието.
…Заедно със семейството си Спас Санкийски изкарва лятната си почивка във вила край Черно море. Ден само преди приключването на ваканцията му обаче нищо неподозиращото тричленно семейство е събудено внезапно.
„Чу се бучене. Валеше дъжд. Токът спря. Слязох на приземния етаж и видях, че подът е мокър. Като отидох да отворя външната врата, оттам нахлу вода. Стоях и гледах! Нищо не можех да направя, за да спра водата… След около половин час удари втората приливна вълна. Беше още по-силна от първата! Тогава се втурнах да спасявам каквото може. Излязох на двора, завързах двете коли, които бяха вече пълни с вода, за къщата. Взех котката, кучето и каквото още може да се спаси от първия етаж и се качихме на втория”, разказа Спас.
Опитвали се с жена му да не си придават уплашен вид заради 7-годишния им син. Питали го дали се страхува, а той отговарял, че хем му се вижда страшно, хем забавно. И поискал да слезе на първия етаж, за да види как рибките плуват…
След оттичането на водата всичко на този първи етаж се оказва неизползваемо и тотално развалено. Телевизор, хладилник, лаптоп – всичко плувало във вода. На сутринта стопаните започнали да изхвърлят разните скъпи вещи една по една. Видели, че наоколо имало потънали лодки и дори къщи.
„Тогава си казахме – добре, че е бил все пак малкият дявол! Каквото и да е заминало и развалено, важно е, че ние сме останали живи и здрави”, заключи Спас.

Яна Василева

Leave a Reply