История, Новини

Почетоха Асен Терзийски по повод 70-годишнината от убийството му

Част от участниците във възпоменанието. Третата отляво е доц. Лидия Терзийска.

На 4 септември се навършиха 70 години от убийството на Асен Терзийски – антифашист, дългогодишен секретар на Работническата партия в Самоков.
По случай годишнината бе организирано възпоменание пред неговия паметник в центъра на града. Да почетат паметта на героя дойдоха близки на семейството и десетки граждани. Сред тях бяха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет на БСП и на местния парламент Силвия Стойчева, зам.-кметът Радослав Стойчев.
Дъщерята на Асен Терзийски – доц. Лидия Терзийска, развълнувано приемаше сърдечни ръкостискания и топли думи. С вълнуващо слово Катя Дамянова говори за социалната и политическата ситуация в България от началото на 40-те години на миналия век, за житейския път и делото на Терзийски. Актуално и силно прозвучаха стихове на Филип Марински, изпълнени от Пенка Пенчева.
Пред паметника бяха положени венец от Общинския съвет на БСП и цветя от самоковци и от Общинския съвет на Българския антифашистки съюз.
Името на Асен Терзийски се свързва с дейността на самоковската партийна организация и с партизанското движение в България. Той е един от неколцината самоковски и от 20-те хиляди български партизани. Трудното му детство на кръгъл сирак и тежкият живот на наемен работник отрано определят мястото му в живота и в политическата борба. От 1920 г., едва 15-годишен, участва в синдикалното движение, а от 1933 г. е секретар на Околийския комитет на Българската работническа партия в Самоков.
Смятан за опасен враг на тогавашната власт, е арестуван и лежи в затвора с петгодишна присъда, а след това за две години е интерниран в концлагера „Еникьой”. След завръщането си поема пътя на въоръжената борба. От април 1944 г. е партизанин в Трънския, а след това в Рило-Пиринския отряд. В една от най-големите акции на отряда – при Жабокрек, през август, е ранен. С незараснала рана е изпратен към родното му място със задача да подпомогне установяването на новата власт.
Предател, засада и куршум слагат край на живота му. Гибелта му идва на 4 септември 1944 г. – само 5 дена преди да се сбъдне това, за което той се е борил през целия си живот, стремейки се към един по-добър свят, към едно по-справедливо общество.
Дни преди поклонението в града членове на общинската организация на БСП са се поклонили и пред паметника на Асен Терзийски, издигнат недалеч от лобното му място над Доспей.

С. Александрова

Паметникът на Асен Терзийски

Leave a Reply