История, Новини, Политика

Почетоха паметта на Асен Терзийски и промяната на 9 септември

Социалисти, антифашисти и съмишленици почетоха на 5 септември 79-годишнината от убийството на общественика Асен Терзийски пред неговия паметник в центъра на Самоков. Терзийски, дългогодишен ръководител на организацията на Комунистическата партия в Самоков и политкомисар на партизанска чета, е убит на 4 септември 1944 г. след предателство край Доспей.
За живота и делото на видния общественик и борец за социална справедливост и за значението на 9 септември говори председателят на Общинския съвет на БСП Михаил Михайлов. Възпоминателното честване бе открито от председателя на Общинския съвет на Българския антифашистки съюз Станка Дамянова, а сред присъстващите бяха дъщерята на Асен Терзийски – доц. Лидия Терзийска и негови близки, бившите кметове на града инж. Боян Черешаров и инж. Георги Големинов и др.
Мнозина от участниците в честването положиха пред паметника цветя.

х х х

Асен Терзийски е роден на 5 август 1905 г. От малък останал кръгъл сирак той усвоява дърводелския занаят. Труди се и като горски работник. Участва активно в младежкото и синдикалното ляво движение. От 1933 г. до края на живота си е секретар на организацията на компартията в Самоков. Ползвал се е с авторитет сред местната общественост и работничество. Бил е затворник и концлагерист. През април 1944 г. става партизанин, а в края на август е изпратен в Самоковско във връзка с организирането на местен партизански отряд, на който той да стане политкомисар. Освен в центъра на Самоков паметник на Асен Терзийски има и на лобното му място в гората над Доспей. В спомените на хората, с които е работил, Асен Терзийски остава като изключително скромен и честен човек и обществен деятел, готов на саможертва в името на идеалите за справедливост в обществото.

Leave a Reply