Новини

Почетоха паметта на десетки убити антифашисти

С възпоменание на 27 септември членове и съмишленици на БСП и БАС почетоха пред паметника им в Крива вада паметта на 13 убити антифашисти от Самоков. Слово за зверски избитите на това злокобно място мъже на същия ден преди 88 години – през есента на 1923-а,  произнесе кандидатът за кмет от името на социалистите в общината Владимир Георгиев.

Тук е лобното място на народния представител Борис Хаджисотиров – основател на организацията на социалистите в Самоков, заместник-кметовете на града Петър Говедев и Михаил Конев, известните обществени деятели Веселин Малчев, Коста Петрунов, Никола Бичаков, Петър Есов. Сред убитите са и секретарят на Околийската дружба на БЗНС Димитър Димов, съвсем младият Димитър Димитров-Радинчето, както и Васил Санкийски, Георги Торлаков, Методи Хаджисотиров и Сотир Скелин.

Избитите на това място са арестувани още на 12 септември – преди обявяването на Септемврийското въстание на 23 септември, и след нечовешки мъчения в казармите в Самоков намират тук смъртта си.

През 2011 г. се навършват 120 години от рождението на Никола Бичаков и 110 години от рождението на Георги Торлаков и Стоян Пиргов.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите. Поднесени бяха венец и много цветя.

Оригиналният паметник на част от убитите е монтиран през 50-те години на миналия век на самото им лобно място, зад “Рилски лен”. Неотдавна “Приятел” разказа подробно за този забравен мемориал и го засне. Понеже теренът там е мочурлив и трудно достъпен, по-късно край шосето за София се изгражда познатият на всички паметник, край който се състоя и сегашното възпоменание.

х х х

22 са жертвите от Долна баня след потушаване на Септемврийското въстание. Убити са без съд и присъда комунисти, земеделци и безпартийни, 84 са подсъдимите, 11 – осъдените. 88-годишнината от избухването на въстанието в Долнобанското корито отбелязаха техни потомци, социалисти и симпатизанти. Традиционното поклонение пред подвига на борците за социална справедливост и тяхната памет стана пред Братската могила в града. Във въстанието от тогавашното голямо село са участвали над 400 души. Долна баня е център на бойните действия в Долнобанското корито под ръководството на Кирил Лазаров.

Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание. Белокаменният паметник бе отрупан със свежи есенни цветя.

Е. Иванова

Л. Кузев

1 Comment

  1. бойко

    Какви антифашисти е имало през 1923 г., като фашизмът още не се е бил появил, дори в родината си Италия. Комунистическото клише, че Септемврийското въстание е първото в света антифашистко въстание явно все още е живо…

Leave a Reply