Почетоха паметта на Паисий Хилендарски в храм „Св. Никола”

Паметта на преп. Паисий Хилендарски православната ни църква почита на 19 юни. По този повод в храм „Св. Никола”, където се намира гробът на автора на „История славянобългарска” и родоначалник на Българското възраждане, бе отслужена архиерейска света литургия.
С благословението на патриарх Неофит тържествената богослужба  бе възглавена от Негово преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който служи заедно със ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийската епархия, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковската духовна околия, свещ. Емилиян Дамянов, предстоятел на храма, свещенослужители от София и Самоков.
Празникът бе уважен и от кмета Владимир Георгиев.
„Има много неизяснени обстоятелства за живота на бележития учител, проповедник и книжовник св. Паисий Хилендарски. Но има спомен, че тук, във Възрожденските гробища, се покои неговия гроб“, изтъкна владиката в словото си в края на службата.
„Утвърждаваме този ден, когато почитаме св. Паисий Хилендарски, да бъде втори храмов празник на тази църква, край която се намира гробът на светеца. Ако искаме да имаме пример, трябва да почитаме, да възхваляваме и да отбелязваме достойно тяхната памет не само заради тях, но и заради нас самите. Ние сме длъжници на българските светии, сред които просиява и св. Паисий Хилендарски”, възкликна епископ Поликарп.
Софийският викарий поздрави от името на патриарх Неофит самоковските жители и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца, който закриля града и целия български род.
С литийно шествие богомолците, начело с епископ Поликарп, се отправиха към гробното място на светеца в двора на черквата, където бе отслужен молебен за здраве и благополучие.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*