Почетохме на “Ястребец” паметта на загиналите в планината

Хижа Ястребец

Единадесет ентусиазирани туристи на възраст от 15 до 74 години пренебрегнахме възможността да присъстваме на организираната от дружество „Рилски турист” приятелска туристическа среща на 20 януари вечерта в с. Бистрица и предпочетохме на следващия ден да поемем от Боровец към хижа “Мусала”, като останем верни на традиционния зимен поход, посветен на загиналите планинари в този дял на Рила.
Към нас се присъединиха и девет туристи от София, Етрополе, Благоевград и Гоце Делчев, част от които всяка година участват в този поход.
Лошото време – обилният снеговалеж, силният и бурен вятър, ниските температури, не ни позволиха да стигнем до хижа “Мусала”. Малко преди хижата – по средата на Голгота, се наложи да не поемаме излишен риск и да се върнем обратно. Пъртината се губеше из наветите преспи, а маркировката беше затрупана в дълбокия сняг…
Обратният път обаче не ни отчая. Запазихме бодрия си дух и решихме да отседнем в по-достъпната хижа “Ястребец”. Любезният домакин Валентин Бакалов ни посрещна радушно, с топъл чай и приятна обстановка. Вечерта премина в разговори и спомени от случки в планината. Сърдечно благодарим на Вальо и на неговата мила съпруга.
Заредени с положителна енергия, на другия ден се спуснахме по една от пистите на Ястребец, което предизвика допълнителни емоции у всеки от нас.
Невероятно снежно преживяване!

Славка Чистовска

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*