История, Новини

Почетохме три празника – Победата, Деня на армията и Деня на Европа

Девети май е празник със сълзи в очите. В навечерието на празника – на 6 май, в града ни за четвърти път бе проведена акцията „Безсмъртният полк”. На този ден пред Военния клуб /ДНА/ по традиция бяха раздавани оранжево-черните георгиевски лентички – символ на Деня на Победата и на нашето уважение към ветераните, към всички, благодарение на които Европа е била освободена от фашизма.
„Безсмъртният полк” е гражданско патриотично движение за съхраняване на паметта на поколенията за Великата отечествена война. Участниците в движението всяка година в Деня на Победата преминават по улиците на градовете със снимки на свои родственици – ветерани от армията и флота, партизани, бойци от Съпротивата, хора, преживели войната. Движението се е зародило в сибирския град Томск и всяка година към него се присъединяват все повече градове и държави. Сега това народно движение обхваща вече 80 страни по света, включително и България.
Руските граждани, живеещи в Самоков и района, носеха на 6 май пред ДНА портрети на свои родственици, воювали във Втората световна война, за да почетат тяхната памет. В акцията участваха и членове на Руския клуб „Никола Даскалов”. От тяхно име инж. Спаска Шехтова и Димитър Йончев  изтъкнаха значението на Деня на Победата и припомниха и героизма на самоковските воини, загинали във войната, чиито имена са изсечени на паметната стела пред Военния клуб. Тук присъстващите положиха много цветя.
Както се знае, 6 май е и Ден на храбростта и на Българската армия, която през Втората световна война също воюва срещу фашизма. Тук присъстваха и представители на българския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва начело с председателя на Общинския съвет на съюза о. з. полк. Алексей Петков.
Уважаеми самоковски граждани, от името на рускоезичното население на града ни и от името на Руския клуб ви поздравяваме с празника Девети май – Ден на Победата и Ден на Европа! Желаем ви здраве, благополучие, радостни години, верни приятели, щастливи усмивки! Нека във вашите сърца винаги да има вяра, надежда и любов!  

Марина Шуманова

Leave a Reply