Култура, Новини

Почетохме 69-годишнината на Дравската епопея

На 21 март Самоков отбеляза 69-годишнината от Дравската епопея през 1945 г., когато по време на Втората световна война българската армия успешно отблъсква атака на немскофашистката войска край р. Драва и на свой ред успешно контраатакува.
Пред паметната стела на Военния клуб /ДНА/ се събраха ученици от клубове от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ПТГ „Никола Вапцаров”, членове на Руския клуб, граждани. За подвига на нашите воини, които заедно с армиите на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и други страни са били част от антихитлеристката коалиция, говориха о. з. полк. Алексей Петков, зам.-председател на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината.

Родолюбиви песни изпълни хорът на ветераните-туристи при дружество „Рилски турист” под диригентството на Борис Стрински и със солистки малките Маргаритка Бочева и Елена Несторова. На стелата венец поднесоха бившите фронтоваци Стоян Чапкънов и Никола Зографски от името на Общинския съвет на Съюза на ветераните от войните. Граждани и младежи също поставиха цветя и се поклониха пред паметта на загиналите герои.

Евгения Попова

Leave a Reply