Починали кучета възкръснаха като ангели на гаражна фасада в кв. „Самоково“

Всички знаем сентенцията, че кучето е най-добрият приятел на човека. Е, в някои случаи, обратното също важи с пълна сила. Това се доказва и от млад самоковец, решил да увековечи по оригинален начин паметта на две кучета, за които се грижел, но неотдавна починали. Младият мъж, пожелал анонимност, се свързва с ръководителя на школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов“ към читалище „Младост“ Иван Шуманов и му представя идеята си те да бъдат изобразени като ангели на фасадата на два гаража в кв. „Самоково“ – района, който приживе обитавали неговите любимци.
Художникът прегръща идеята и един месец по-късно, с помощта и на участниците в школата, творбата вече е готова и радва живеещите наоколо. Всички те забелязват, че кучетата се пресъздадени изключително реалистично на фона на планински пейзаж. В горната част са изрисувани небесни тела – звезда, луна, слънце, планета, за които се вярва, че носят добра поличба и хармонират идеално на цялостното послание.
Произведението е наречено условно от неговите автори „Рисунка на доброто“. В средата е поставено и огледало, чийто замисъл е да накара огледалите се в него хора да се замислят дали са добри и човечни същества. Подтекстът се корени в това, че стопанинът на кучетата има сериозни съмнения, че те всъщност са отровени…
„Идеята е жителите да се замислят дали се отнасят правилно не само към животните, а и помежду си, и към заобикалящата ни среда. Огледалото изобразява нашата действителност. Нека всеки се замисли дали той допринася с нещо за положителното й развитие“, призовават инициаторите на романтичното начинание.
Красивите стенописи сега ще радват съкварталците, а ангелските ликове ще шепнат за игривата им същност и ще стряскат зложелателите.
Автори на „Рисунката на доброто“ са Иван Шуманов и неговите ученици Александър Вучов, Ана Вучова, Виктория Крушарска, Виктория Маркова, Габриела Гешева, Георги Алексиев, Елина Главева, Иван Иванов, Красимира АлХусани, Стиван Василев. Стопанинът на изобразените животни дори бе осигурил почерпка за творците в деня на поставянето на последните детайли – 6 ноември. Младите художници пък участваха в създаването на това нестандартно творение с ентусиазъм и сякаш също допринесоха за цялостното излъчване на специфичния стенопис. Те са и своеобразен залог, че действителността ще се променя в бъдеще така, както огледалото се променя при погледа на дете с чиста и непокварена душа.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*