Почина скулпторът Михаил Симеонов – автор на паметника на Захарий Зограф

В самия край на неспокойната 2021 година отвъд океана дойде тъжна вест – приключил е жизнения си път авторът на изящния паметник на Захарий Зограф пред Историческия музей в града ни Михаил Симеонов.
Големи негови творби са и „Приспаният слон“ пред самата сграда на ООН в Ню Йорк, „Паисий Хилендарски“ в София, „Въстанието на Асен и Петър, 1186“, „Работници“, „Момче с птица“.
Михаил Симеонов е роден през 1929 г. в Пловдив. Следва философия, а по-късно завършва Художествената академия в столицата, специалност „Монументална скулптура“.
Твори в България, а след 1965 г. в Тунис и от 1971 г. в САЩ. Живял е и във Великобритания /Лондон/.
„Аз съм много благодарен на града Самоков, че запази тази скъпа за сърцето ми статуя”, беше писал наскоро, през май 2020 г., Михаил Симеонов до нашия съгражданин Гено Генeв и неговото семейство /с които поддържа връзка/, като има предвид своя паметник на Захарий Зограф, поставен в центъра на града ни през вече далечната 1965 г.
Гено Генeв дълги години бе отговорник на Графичната база към Съюза на българските художници в нашия град. Негов син е художникът Радослав Генев, който беше уредник на Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“, а сега отговаря за обновената графична база във възрожденската Есова къща над Легето.
В писмо до Гено Генeв във връзка с поставянето преди време на паметника на Захарий Зограф в Самоков Михаил Симеонов беше написал:
“Предполагам, че художникът Зафир Йончев го е организирал, но градът е изпратил камион и хора. Фигурата беше в задния двор на Националната галерия. Била е съборена и готова за претопяване. Самоков я е взел през нощта. Зафир беше мой съученик и верен приятел. Бих искал самоковци да знаят за това героично нощно спасяване на статуята и за моята сърдечна благодарност.“
По онова време нашият съгражданин Зафир Йончев е бил преподавател в Художествената академия и секретар на Съюза на българските художници. Голям е неговият принос и за учредяването на националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф“, и за създаването на Графичната база на СБХ в Самоков през 70-те години на миналия век.
Дълбок поклон пред светлата памет на човека и твореца Михаил Симеонов!

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*