Новини, Шарен свят

По магазините все още повечето картофи са вносни

Нямаме още масово изваждане на картофите. По магазините все още по-голямото количество картофи са вносни. Към 10-15 този месец, ако няма дъждове, ще отпуснем кампанията и тогава вече по магазините ще има и наша стока. Убеден съм, че тя ще излезе от нашите полета на по-ниски цени, а на каква цена ще се покаже в магазините – това е вече отделна тема, това е тема на г-н Найденов.
В момента имаме и съм уведомил националните служби, че идва стока с чешки документи също от Полша, защото там има едни полета със заболяване и тези хватки се изпълняват с години.
Най-важната причина българинът да избере българските картофи е, че ние не сме толкова финансово силни, за да слагаме много, много, много химикали и цялата Менделеева таблица да бъде в зеленчука. Ние слагаме само това, което е необходимо, за да го запазим и да можем да го отгледаме. Напълно съм убеден, че ако съпоставим екологично чисти картофи, които идват отнякъде, и нашите, които не ги смятаме за екологично чисти, показателите ще бъдат много близки.
Износът на картофи от България е не повече от 10-15 %. За тази година едва ли ще има, освен от колеги, които са имали подписани документи още от миналата година за някакви количества за износ.
Какво трябва да се направи, за да бъдат разработени българските сортове, е задача на науката, това е задача на Академията и на институтите, които са към Академията. Но за това е нужна една финансова мощ, не много голяма, но необходима и за място, а за момента за науката, и то точно в нашата област, не се заделя нито стотинка. Станцията в Самоков, която е насочена именно в това отглеждане, може би тази година едва ли ще оцелее.
Много се чудя и винаги съм казвал, че ние научно се движим с постиженията, с науката, но някои не мислят така. Най-важното, което е необходимо за отглеждането на картофи, независимо в кой етап ще попаднем, това е да се мисли много. Изключително много е необходим акъл, да се внимава много и да се сади внимателно. Необходимо е стопанинът да се съветва с колеги, които имат дългогодишен опит.
Надявам се следващата седмица да бъде следващата среща с Министерството на земеделието. Поставили сме си за цел да изготвим нашите виждания и начина, по който може да бъде осъществено подпомагането. След това отделите, които са в Министерството на земеделието и храните, и те ще се подготвят. За тях задачата е много по-сложна, защото е нужно да контактуват с всички документи, които са отпуснати от Общността – да видим къде и какво е позволено и кое може да се постигне. Оттук започва темата. Тя ще бъде дълга. Особено след тези заседания в Министерството на земеделието и храните да видим какво ще постигнем, какво внимание ще бъде отделено за нас.

/Из интервю на Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите, пред агенция “Фокус”/

Leave a Reply