По повод „Изумена съм”

Отговор

Отговора си по повод статията ”Изумена съм” /бр. 31 от 29 април т. г./ ще започна по един нетрадиционен начин – с обръщение към момичетата от мажоретния състав към читалище-паметник „Отец Паисий” и ще разясня някои механизми за финансиране на участия на състави извън територията на общината.
Мили момичета от мажоретния състав, аз искрено се радвам на това, което постигате и на всичко, което замисляте като творчески планове. Вашето развитие е истинското богатство в променливостта на времето, за което благодаря на вашата ръководителка г-жа Теменужка Янкова.
Мажоретният състав, в който вие играете на този етап от дългогодишната му история, никога не е оставал без подкрепата на Общината и аз няма да позволя вие да усетите липса на съпричастност към проблемите ви.
Както знаете, през този мандат досега съставът взе участие в международен фестивал в Турция /в рамките на една седмица/. Винаги съставът е бил финансиран, за да имате възможност да покажете красивите си изпълнения на фестивала в Поморие. Дори през този месец – на 5 май, изявата на състава ви в зала „Арена Армеец” в София се осъществи чрез прякото участие на Общината – и като финансиране, и като съдействие.
Уверявам ви още веднъж, че независимо от трудностите ръководството на Общината ще прави всичко възможно, без да пренебрегваме и останалите състави, за да имате възможности за изяви в страната и извън нея.
През годините, за да бъде запазен съставът, дори ръководителката г-жа Янкова бе назначена на работа към общинската структура, за което получаваше заплата, а за мажоретната формация предварително се залагаха средства в общинския бюджет. По-късно г-жа Янкова изяви желание да работи като секретар на читалище-паметник „Отец Паисий”, така че в момента съставът е към читалището. Това не означава, че Общината абдикира от подкрепата за мажоретките и за Теменужка Янкова. В конкретния случай обаче молбата от страна на читалището до общинското ръководство бе внесена много късно. За да се осигурят подобни средства е необходимо време. Аз по-скоро смятам, че е недоразумение, защото институциите добре знаят, че подобни суми се залагат още при оформянето на бюджетната рамка. Чисто технически, ако предварително от ръководството на читалището и ръководителката на състава бяха преценили, че ще са им необходими такива средства и те бяха заложени в бюджета, нещата щяха да се решат много по-лесно и най-вече по-бързо.
Искам да подчертая, че общинското ръководство не си позволява да пренебрегва и другите състави, групи и младежки формирования, независимо дали се причисляват към дадена организация или съществуват самостоятелно. Разбира се, всичко се прави в рамките на възможното. Мога да дам примери за финансиране и на други състави, както и, разбира се, за отказ на искани средства.
За мое огромно съжаление и въпреки желанието ми не винаги мога да помогна в такива случаи. Все пак на територията на общината работят над 65 самодейни състава. Освен това се финансират и различни културни проекти.
Всеки показва своето творчество и целта е да се получи стойностен културен продукт. Хубаво е, че много деца са включени в тези формати. Това са децата на общината ни.
Аз се възхищавам и се гордея с нашите деца и млади хора, с ръководителите им, с техния непримирим стремеж към творчески изяви, с всеотдайността им. Всичко това са реални чувства, реални носители и до голяма степен те изграждат облика на града и общината.
Не на последно място поставям контактите и общата работа на всички състави и формации.
По конкретната статия смятам, че и журналистите не са представили нещата точно. Вероятно причината е, че не са изяснили за себе си по-детайлно начина на финансиране на такова мероприятие и като средства, и като време. Бих желал в подобни случаи да се подхожда професионално, защото другото – неточното и агресивното, вреди най-вече на децата и младите хора.
Що се отнася до желанието за участие на мажоретния състав сега във Венеция, нашият състав не е единственият от страната, който е поканен. Дори напротив – за този форум няма предварителна покана, а всеки състав, изявил желание да участва, декларира това сам пред организаторите и поема разходите си за участие. И въпреки всичко, ръководството на Общината не се е ръководило от този факт при отказа на средства, а по-скоро от посочените по-горе мотиви.

Владимир Георгиев
кмет на община Самоков

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*