Култура, Новини, Статии, коментари

По повод премиерата на „Комедия от грешки” на театрален състав „Мелпомена”

Шекспир – загадъчният, вечният, модерният

Театрална премиера зарадва самоковската интелигенция през последните седмици. Състав ”Мелпомена” при читалище-паметник „Отец Паисий” ни подари жизнерадостен спектакъл по комедията на Уилям Шекспир ”Комедия от грешки”. И толкова хубаво е, че културното събитие се случва тъкмо през май! Това удивително хармонира с веселото приповдигнато настроение, което оставя у зрителя най-новата продукция на режисьора Любомир Малинов и неговия екип.
„Комедия от грешки” е една от най-ранните творби на Шекспир, написана през 1592 г. Макар и най-кратката в творчеството му, тя е една от съвършените му творби. Тази година културният свят отбелязва 450 години от рождението на Шекспир. Всеизвестно е преклонението на Л. Малинов /а и пристрастието на самоковската публика/ към гения на Шекспировия талант. Неизчерпаема е жаждата му да поставя на сцената неговите пиеси – особено комедии. И той умее да го прави добре. Нека си припомним националните награди преди не малко години за „Дванайста нощ” на Шекспир, с която Л. Малинов чрез самоковския театрален състав наложи своя зрял и креативен режисьорски талант, а самодейното сценично изкуство издигна почти до професионално ниво.
Две двойки близнаци са разделени от инцидент още при раждането си. Антифол с неговия слуга Дромио остава с баща си Егеон в Сиракуза, а другата двойка Антифол и слугата му Дромио заминават за далечната земя Ефес с майката на Антифоловците и съпруга на Егеон. След години двете двойки близнаци се озовават на едно и също място, по едно и също време, без да се познават. Те преживяват един луд ден, съпроводен от многобройните сгрешени самоличности, които водят до огромно объркване и безброй смешни ситуации.
Такава накратко е фабулата на пиесата ”Комедия от грешки”, която театралният състав с видимо удоволствие разплита на сцената.

Този път Малинов е заложил на дебютанти – основните роли е поверил на ентусиазирани даровити младежи от нашия град, ученици. И как умело ги е заразил с магията на театъра! Накарал ги е да се чувстват уверени, а сценичната треска те са успели да заменят с темпераментно превъплъщение.
Да играеш Шекспир не е шега работа! Режисьорът не е спестил на младите актьори ни меда, ни жилото на великия творец. Колко е прекрасно и вълнуващо да те завърти в шеметния си вихър кълбото от любови, страсти, недоразумения…
И колко трудно е да предадеш разбираемо на зрителя римата на Шекспировия стих. Истинско предизвикателство, доста смел експеримент на Л. Малинов. Многобройните аплодисменти, с които публиката възнаграждаваше често изпълненията на младите актьори, са доказателство за успех.
Основните персонажи – двете двойки братя-близнаци Антифол и Дромио са поверени на младите Николай Войнов и Любен Михайлов. Абитуриентът от гимназия ”Константин Фотинов” Николай Войнов е безспорно ярко попадение. Хубавата му външност природата е подкрепила с актьорски талант, който, надявам се, ще развива занапред. Дебютното му изпълнение излъчва сигурност, видимо е удоволствието, с което Н. Войнов играе на сцената. Той, впрочем, има основен принос и за приятното музикално оформление на спектакъла по музика на Вангелис.
За мен вълнуващо откритие беше изпълнението на Любен Михайлов в двойствената роля на слугите Дромио. Това момче има забележително чувство за комичното, майстор е на детайлите. Неговата игра определено е живописна и запомняща се и в мимиката, и в речта. Очаквам с нетърпение следващите му изяви на сцената.
Да отдадем заслуженото на Христо Ненов /в ролята на бащата Егеон/. Макар и в малка роля, той стои, както винаги, стабилно и професионално на сцената. Не мога да скрия пристрастието си към таланта на Хр. Ненов, особено след разтърсващото му изпълнение в моноспектакъла ”Великденско вино” под режисурата на Л. Малинов. Пиеса, която си заслужава да бъде видяна от всяко самоковско училище поотделно…
Пъстра е палитрата от женски образи в пиесата, които сполучливо се представени от нови или от вече познати имена. Завладяващо е изпълнението на Вероника Георгиева /съпругата Адриана/ и Христиана Видинова /сестра й Лучиана/. Колоритно „разчита” комедийния жанр познатата ни от други пиеси Мая Малканова /бижутерката Анджела/. На сцената дебютира и младата Александра Майдавска /Гадателката/, като дава заявка за интересни бъдещи театрални превъплъщения.

Женя Япракова /Игуменката/ заслужено е обичана от самоковската публика. Всяко нейно появяване на сцената е удоволствие за зрителя заради дарбата й да го омагьосва по свой си неповторим начин. Любослава Кьосева /Княгинята/ отново е оригинална и темпераментна, с нея е някак по-весело и забавно. Зоя Станкова умело намира свой профил в общото комедийно звучене.
Разбира се, не всички роли са изпълнени равностойно – на младите все пак им предстои дълъг път. Но спектакълът „Комедия от грешки” се гледа на един дъх и всеки от екипа привнася за високата „температура” в театралната зала. Роля за това има и сценографията, дело на художничката от Русенския театър Виолета Радкова.
Посланията на постановката на Л. Малинов към зрителя днес са много. Затова тя звучи едновременно и класически, и модерно. Даже костюмите носят белезите на тази двойственост. ”Комедия от грешки” се гледа и от млади, и от стари, защото всеки вижда в нея част от своята съдба на ”капката, която дири друга капка”…

Снежана Ивайлова

Leave a Reply