Култура, Новини

По съседски да попеем…

Състав „Рилски звуци” от Марица на сцената в Костенец

Фестивал на старата градска песен се състоя тези дни и в гр. Костенец. В местното читалище се изявиха общо 13 състава от Костенец, от Ихтиман и Долна баня, от Пазарджик и от нашата Самоковска община. Песенният празник съвпадна и с тържествата по случай 50-годишнината от обявяването на Костенец за град.
Паметникът на Майка България в центъра бе отрупан с венци и цветя от домакини и гости.
Специален гост на фестивала бе очарователната Бони Милчева. В нейното предаване по телевизия СКАТ „Ако зажалиш” често са гостували групи от Костенец, а и от нашите села Радуил и Марица. Нейна помощничка бе читалищната деятелка Сашка Хаджийска.
Кметът на Костенец Радостин Радев поздрави сърдечно всички събрали се.
Зам.-председателят на софийското туристическо дружество „Еделвайс” Никола Добрев пък подари картини на кмета и читалището.
Самият фестивал потвърди думите на възрастни хора: „Комшията е по-важен и по-скъп и от родата”. На сцената се изявиха групата на запасните офицери, група „Весели сърца” и състав „Костенски ритми” от Костенец, група „Надежда” и състав от Долна баня, „Рилски звуци” от Марица, „Ибърски звуци” от Радуил.
На домакините гостуваха и дамски хор „Средногорка” от Ихтиман, група и вокален състав „Георги Шаранков” при читалище „Ведрина” в Пазарджик. Песенният празник завърши с изпълнение на група „Нежни чувства” към клуба на пенсионера „Здравец” в Костенец.
Старата градска песен няма да остане само в нотните тетрадки, докато има хора, които милеят за нея, като дългогодишната пазителка на това съкровище Бони Милчева, като ръководителят на няколко състава Васил Стоилов. Самият той бе и инициатор на фестивала. Изразена бе надежда, че фестивалът ще стане традиционен и ще пребъде във времето с подкрепата на читалището, местната община и жителите на Костенец.

Димитрина Божилова

Leave a Reply