Празникът на влюбените

Свети Валентин е християнски празник, който се чества на 30 юли от Православната и на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква.
На тази дата – 14 февруари, влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони, сърчица. Обичайно е да се подаряват и цветя.
Названието на празника идва от името на християнския мъченик Валентин, живял през 3 в. Първоначално стар римокатолически празник, той започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден още през 14 в. традиция става да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки.
Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. През 19 в. ръчно написаните послания биват заменени от масово произвежданите готови картички. АПК (Асоциацията за поздравителни картички) е изчислила, че всяка година се изпращат 1 млрд. поздравителни картички, като така изостават по масовост само от коледните картички. Асоциацията е изчислила също, че жените купуват около 85 % от всички валентинки.

Снежана Кашъмова
ученичка в ПТГ „Никола Вапцаров”, 9-в клас, кръжок „Училищни медии”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*