Празникът на дзивата и картофите вдъхна живот на Поповяне

Традиционният празник на дзивата /характерно местно ястие, вид „кисела” баница/ и картофите се състоя в събота, на 28 септември, на площада в Поповяне. Стана  истински празник на плодородието и домашното огнище.
Площадът бе озвучен от музикална формация „Хаджии” със солистка народната певица Костадинка Танчева. Изпълненията, естествено, бяха на изключително високо ниво. Танцов ансамбъл „Самоков” допълни с изявата си празничното настроение.
Дълго време на площада се извиваше весело хоро. Аплодисментите не стихваха.Пожеланията за здраве и берекет – също. Дано следващата земеделска година да е още по-успешна. Владимир Георгиев и кметът на Поповяне Елена Михайлова  поздравиха присъстващите.
На конкурса за най-вкусна дзива и картофена гозба се представиха 13 тави с дзива и 8 картофени блюда. Журито беше много затруднено – всички се бяха постарали и предложенията бяха кое от кое по-добри. Първото място за най-вкусна дзива заслужи Катинка Петкова, а за най-хубава картофена гозба – Виолета Берова.
Приятна изненада беше, че имаше и чудесно приготвени кулинарни изкушения и от някои от новите хора, закупили наскоро вилни имоти в селото. Фирма “Агроложик” пък осигури подаръци от по 10 кг картофи за всички участници в конкурса.
Нека трудът на всички да бъде щедро възнаграден.
Празникът на дзивата и картофите бе организиран от кметството и читалището в селото с подкрепата на Община Самоков.

Елена Цолева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*