Новини, Туризъм

Празникът на Рила е вече с 94-годишна история

Традиционният празник на Рила бе честван по традиция край хижа „Мусала” в събота и неделя, на 3 и 4 август.
В събота деца и младежи от музикалната формация „Камбанки” и от школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към читалище „Младост” се събраха на хижата, водени от ски учителя Любомир Трифонов, баща на малките певци Бубо /6 г./ и Кристиян /9 г./.
Прекрасна бе гледката на нощното рилско небе, осеяно с едри звезди. През деня пък планинарите се радваха на чудесно слънчево време.
Любителите на природата бяха приветствани от председателката на дружество „Рилски турист” Иванка Стефанова.
С планинарски и родолюбиви песни зарадва своите слушатели и зрители хорът на ветераните-туристи с диригент Борис Стрински към дружеството. След броени дни – на 12 август, доайенът на българската туристическа песен Борис Стрински, да е жив и здрав, ще навърши 90 години. В своеобразния концерт се включиха и братовчедките Маргарита Бочева и Марина Бочева.
Неостаряващите, а и младите певци бяха аплодирани от многобройните участници в празника, сред които освен самоковци имаше и доста гости от страната, както и от Сърбия, Чехия и други държави. Дори колоездачи се бяха устремили към върха.
Велислава Вълева, ученичка в Художествената гимназия в София и самоковска възпитаничка, пък организира отлично традиционния конкурс по рисуване под надслов „Планината през погледа на децата”. Многобройните участници получиха и награди.
Първият Празник на Рила се е състоял през лятото на далечната 1925 г. Честванията на най-високата планина на Балканите неизменно продължават и очевидно ще съпътстват и бъдните години.
Специално за празника в неделя цените на лифткартите за „кабинката” от Боровец до Ястребец бяха намалени на 10 лв., а за деца до 10 години – на 4 лв. Дружество „Рилски турист” бе подпомогнато при организирането на празника от Община Самоков, фирма „Бороспорт” и читалище „Младост”.

Leave a Reply