Празникът на Самоков ще се чества по-скромно заради наводнението

Да се намалят проявите от програмата за Празника на Самоков, е решило общинското ръководство на 10 юли. Обичайната за друга година едноседмична програма ще бъде съкратена. Целта е да се спестят средства, които да се пренасочат за ликвидиране на последствията от наводнението на 3 юли.
Все пак тържествата ще започнат по традиция с храмовия празник на Митрополитската черква на 15 август, вторник, когато след тържествената литургия ще бъде осветен и раздаден курбан. Света литургия за покровителя на града ни Симеон Самоковски и курбан ще има и на 20 август, неделя, в Бельова черква. След това край храма ще се състои фолклорен концерт на певчески и танцови групи от читалищата в общината.
Централната изява ще бъде на самият ден – 21 август, понеделник, когато вечерта на площад „Захарий Зограф” концерт ще изнесат Тони Димитрова и Ива Давидова с танцова формация. Преди това ще се отслужи водосвет, тържествено ще се издигне знамето на общината и ще се връчат стипендиите на изявени ученици и студенти.
Стана ясно още, че ръководствата на фирмите, до които са били предварително изпратени писма с искане за съдействие при организирането на празничните прояви, ще получат нови писма от името на кмета на общината с предложение, ако желаят да дарят средства, те да се използват за възстановяване на инфраструктурата и за ликвидиране на щетите от наводнението.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*