Празник в Бели Искър

Хубаво нещо са празниците. Раждат настроение, веселие, по-различно от ежедневното. Така беше и на 18 август в Бели Искър, когато се състоя празникът на селото по случай успението на пресвета Богородица, организиран от кметството.
Подготовката започна от петък, когато в църковния двор се събраха хора, за да подготвят курбана. Около 40 човека работеха и между тях непрекъснато сновеше и даваше указания кметът Крум Георгиев. На другия ден всеки от селото с кофичка отиваше в черквата и си получаваше курбана. Вкусната ритуална гозба бе приготвена от готвачките Василка Маринкова, Катя Видинова и Катя Благоева.
За празничното настроение се погрижи оркестър “Верила”. Пя Поли Паскова, а в началото се изяви и женският танцов състав “Магдена”, неотдавна представил чудесно страната ни на фестивал в Сърбия. На голямото хоро после едни играеха, други гледаха, а трети пък се събраха на сладки приказки. До късно вечерта се чуваха звуците на оркестъра.
С присъствието си уважиха празника кметът на общината Владимир Георгиев и кметове на други селища.
В неделя пък фолклорните състави към читалището участваха във Втория международен фолклорен фестивал “Нестия – Сапарева баня 2012” под надслов “Край Германея с песни, музика и танци”. Представянето на самодейците бе на ниво и това бе оценено от компетентно жури с председател известната народна певица Любка Рондова. Тя лично поздрави групите и изрази радостта си, че в едно такова малко селище има такава богата дейност.
Участничките в женската група привлякоха вниманието на журито и публиката с автентичните си песни. Мъжете се представиха пък с хороводни песни под звуците на акордеона на Иван Машов, а танцьорките заблестяха на сцената и играха под бурните аплодисменти на присъстващите. За отличното си представяне групите получиха грамоти, а белоискровското читалище “Стойне Ангелов” – “Гран при” и статуетка за цялостно творчество.
Пътуването бе съпроводено с много песни, смях и закачки, настроение и удовлетвореност от представянето на фестивала.

Олга Китина

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*