Култура, Новини

Празник в Радуил

Жителите на Радуил честват по традиция заедно всички празници. Така стана и в края на декември, когато в читалище „Христо Ботев” се събраха изпълнители и зрители на коледно тържество. Сцената бе богато украсена – дело на читалищните деятелки Мария и Албена.
Първи се изявиха малките рецитатори. Деца, подготвящи се само от една седмица, изпълниха чудесно песента за раждането на Исус. Групата за стари градски песни под ръководството на Васил Сотиров отведе всички в царството на тангото, румбата, салса. Жените от фолклорните групи „Детелина” и „Здравец” пък зарадваха публиката с весели мелодии от богатия си репертоар. Изявиха се индивидуално Йорданка, Мария, Петрунка – едни от водещите „детелинки”. Дамянка от „Здравец” поздрави всички с „Лудо младо сън засънило”. Танцьорите от младата детска група „Радуилче” показаха, че стават все по-добри. Мажоретки с коледни шапки и червени помпони се вихриха в модерен танц.
После сцената се разтресе от танците на дамите от състав „Ибърски ритми”. На тях и на жените от „Детелини” бяха връчени грамотите и сребърните медали, завоювани на Единадесетия национален фолклорен преглед, състоял се в края на ноември.
Програмата бе проследена и от Дядо Коледа, който раздаде подаръци, осигурени от кметството на селото и кмета Любимир Димитров.

Димитрина Божилова

Leave a Reply