Празник на боба, но и на песента и танца

Ако се озовеш в Радуил в началото на септември, ще бъдеш гост, участник или поне зрител на поредното признание към едно голямо бяло богатство – боба, за което два дни поред – на 3 и 4 септември, събота и неделя, се пя и игра.
Радуилци посрещнаха стотиците гости с радост и сърдечни благопожелания за приятни изживявания.
В чест на празника група ентусиасти подновиха паметника на загиналите воини-радуилци. Боядисан бе и един от символите на селото – танкът в центъра. Открито бе възстановеното след пожар заведение „Дуваро”.
В ранни зори баба Стефана и нейните помощнички започнаха подготовката на бобената чорба. 600 кг боб къкреха през двата дни, овкусени с чубрица, магданоз и джоджен, за да се нахранят всички желаещи.
Началото на празника бе дадено с освещаване от протоиерей Николай Аршинков. Изявиха се и певиците от църковния хор.
Сред гостите бяха зам.-областният управител и наш земляк Николай Николов, кметът на Самоковска община Владимир Георгиев, зам.-кметът Люба Кленова, кметицата на съседното село Марица Теменужка Димитрова.
Вл. Георгиев поздрави топло присъстващите. Радуилският кмет Любомир Димитров изказа радостта си и благодарността си към всички, които са помогнали празникът да стане действителност. Прочетен бе и поздравителен адрес от името на областния управител Росица Иванова. С традиционния гръм на топчето се даде старт за представяне на фолклорните групи и танцьорите.
Междувременно гостите разгледаха изложбите, подредени в читалището. Роси Бакалова от София запозна посетителите с историята на България до Освобождението чрез прекрасните гоблени на българските царе.
Танер Мерт от Балчик показа в трийсетина изразителни картини своята оригинална техника за рисуване с метална ланцетка.
Карикатуристът Кайо от София подари 30 свои карикатури, говорещи без думи за кривици и смешни ситуации в живота ни.
И децата от радуилското училище „Христо Смирненски” изненадаха приятно с много хубави рисунки.
Местният майстор Велян и този път показа, че дървото оживява в ръцете на човек, който го обича и влага сърце и душа при изработката на икони, предмети за бита и др.
Галя от Пловдив и майка й – дългогодишни участници в традиционния празник, се представиха със сувенири, бижута, носии, икони и др.
Радка Вацева от столицата показа изрисувана стъклария, шалове, бижута, сувенири от минерали.
Майстор Христо от Радуил изпъкна с произведения от дърво, с пластики, домакински прибори, сувенири от природни материали.
Велина Георгиева и Николина от Самоков дойдоха с чудесно направени бижута.
Стефан Банчев и съпругата му пренебрегнаха „Етъра”, за да бъдат отново в Радуил и да покажат майсторлъка си в дърворезбата и при изработването на сувенири и бижута.
На първо място като кулинарки се отличиха радуилските майсторки Албена и Йорданка, на второ място бяха класирани Василка и Петрунка, на трето – Спасия и Юлия.
Много красиви и вкусни бяха и кулинарните изкушения на самодейките от селата Таваличево и Жабокрът. Те получиха и специални награди.
Дойде ред и за фестивалната програма. Поздрав към гостите поднесоха домакините – фолклорните певчески групи ”Детелини” и „Здравец” и танцовите състави „Луди млади” и „Ибърски ритми”. Много добре изиграха танца си и малките радуилчета.
Членовете на журито – акад. Иван Тодоров, хореограф, Веселка Николова, етномузиколог, доктор на изкуствознанието, и Борис Вълков, хореограф, изгледаха и изслушаха около 60 състави, ансамбли и групи от Кюстендилско и Благоевградско, от Пернишко и Софийско, от Пазарджишко и Пловдивско, от София и други места в страната.
Хорът на инвалидите от Самоков под ръководството на Борис Стрински зарадва домакини и гости с песни за боба. Богата бе програмата на певиците и танцьорите от ансамбъл „Чепънка” от Драгоман.
Групата на Стоян Евтимов от с. Пещера, община Земен, дебютира на фестивала с ритуала „Сватба – бели беневреци”. С много интерес бе проследен и сватбеният ритуал, изигран от самодейците от Горна Василица.
Оркестър „Веселие” от Перник вдигна на крака мераклиите и мнозина люшнаха хоро на площада.
Много добре се представиха групите от Костенец – мъже и жени, ръководени от Васил Сотиров. Г-н Банков от софийското читалище „Георги С. Раковски” доведе своите дами за първи път и те показаха високо ниво на изпълнение.
Представители на селата Кадиево, Хаджиево, Говедаре, Белово, Огняново, Доганово, Григорево не за първи път бяха гости на празника и цялата публика се зарадва на техните песни и танци.
Самодейците от Перущица, Долна Малина, Угърчин, Реброво, Петково заявиха с чудесни изпълнения, че са готови за награди.
Женската фолклорна група от Райово и самодейците от читалище „Младост” спечелиха медали. Силно впечатление направиха и младите акордеонисти от школата на Георги Машов към читалище-паметник „Отец Паисий” – дуетът на Ирена Рогачева и Мариян Минчев.
От столицата гостуваха камерният ансамбъл „Славовци” и танцовият състав „Подуенска китка”. Много аплодисменти заслужиха самодейците от Летница, Крайници, Габровица, Сапарево, Горна Раковица, Световрачене.
С автентични песни се представиха трио „Славей” и женската фолклорна група от с. Марица.
Дамите от Таваличево и Жабокрът показаха, че освен добри кулинарки, са и прекрасни певици. Силни аплодисменти заслужиха и малките танцьори от Жабокрът.
Много емоции с песните и танците си предизвикаха гостите от Македония – село Пробиштип. Те играха и пяха и в двата дни, останаха приятно изненадани от всичко и си тръгнаха с награда „Златен боб” и с пожеланието догодина пак да дойдат. Другата група от съседната страна бе ръководена от Васко Василев и от шефовете на фестивала „Великденски средби” в Ораовица. Особено силно се изяви женски дует под съпровода на двоянката на Васко.
По някое време заваля, но никой не се уплаши – песните и игрите даже станаха още по-весели.
След края на първия ден площадът отесня от хората на няколко ката, които се виеха по песните на Венцислав Пенев и на землячката на радуилци – младата певица Деси Николова.
Небето се озари от красивите многоцветни букети на зарята, а веселието продължи до среднощ.
Краят на двудневния фестивал пък сложиха с чудесната си игра танцьорите от софийското „Бисерче” и от танцовия ансамбъл „Самоков”, които бяха изпратени с бурни аплодисменти.
Всички състави и групи получиха грамоти, плакати на фестивала, специално издадения вестник „Радоил” и подаръци.
Пазарджишката телевизия „Телекабел” засне част от програмата.
От името на организаторите Димитрина Божилова благодари за подкрепата на Община Самоков, кметство Радуил, местното читалище „Христо Ботев”, екипа на „Нестия” начело с Христо Станков /осигурил озвучаването/, на домакините за гостоприемството и на всички, съдействали фестивалът да се превърне в истински празник.
С първа награда бе отличена групата за автентичен фолклор от с. Григорево, а с втора – представителите на Благоевград от кв. „Струмско”.
С медали бяха удостоени танцовият състав от София /Суходол/, женската певческа група от Сапарево, мъжката група „Костенски ритми” и дуетът от Костенец, танцов състав „Подуенска китка” от столицата, женската певческа група и триото от Таваличево, фолклорното трио от Огняново, танцовият състав при самоковското читалище „Младост”, Маринка Бочева от Самоков, клубът на строителите-ветерани в Благоевград, женските певчески групи от Райово и Говедаре, софийската група „Незабравка”, ансамбъл „Славовци”, столичният танцов състав „Овча купел”.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*