Култура, Новини

Празник на българо-руското приятелство

За девета поредна година край яз. “Копринка”, близо до Казанлък, на 8 септември се състоя събор на българите, работили и учили в Русия.
След първия подобен събор, провел се през 2004 г. в софийското село Челопечене, е решено следващите събори да се провеждат тук – в самия географски център на страната ни. Наблизо е и Шипка – символът на българо-руската дружба, тук е и черквата-костница в гр. Шипка, и историческото Шейново.
Организатори на тазгодишната проява бяха Националното движение “Русофили”, Община Казанлък, Координационният съвет “България – Русия” и Изпълнителната агенция по горите.
Сред 12-те хиляди съборяни бяха и пратениците на Самоков. Всеки бързаше да осъществи жадувана среща. Често се виждаха хора в зряла и напреднала възраст да се прегръщат и целуват, а от очите им да бликат сълзи от щастие.
Доброто настроение се поддържаше от богатата музикална програма, продължила цели 7 часа. Изявиха се Бисер Киров, група “Мери Бойс Бенд”, Венци Мартинов, квартет “Грамофон”, Катя Близнакова, духов оркестър от Ловеч, танцов състав “Усмивки”, руският оркестър “Баян” и много други.
След откриването на празника от председателя на НД “Русофили” Николай Малинов Грета Ганчева изпълни “Моя страна, моя България” и “Болгария и Россия будут вместе навсегда”.
Огласени бяха поздравителни адреси от името на президента Росен Плевнелиев, от министъра на културата на Руската федерация и др. Настоятелят на Руската православна църква в България отец Филип пък завърши словото си с поговорката “Глас народен – глас Божий” и с думите “Будет Россия – будет Болгария!”.

Мария Диманова

Leave a Reply