Новини, Шарен свят

Празник на ВВС и формирование 42130 в Боровец

16 октомври е обявен за празник на авиацията и Военновъздушните сили, към които принадлежи и военното формирование в Боровец. Тази година по случай празника имаше поредица от събития, започнали с грандиозното авиошоу „Това сме ние” на 11 октомври на летище София, с което бе отбелязана 102-годишнината на ВВС.
Мястото на Центъра за специализирана подготовка на летателния състав в Боровец е свързано с уменията на личния състав да подпомага пилотите за пълноценно възстановяване на фона на динамичното войнско ежедневие.
Началото на празника е поставено през 1963 г. с разпореждане на Министерския съвет. Датата е свързана с извършения по време на Балканската война през 1912 г. първи боен полет над Европейския континент, но е от значение и за авиацията и въздухоплаването в световен мащаб, тъй като в реална бойна обстановка е осъществен полет за въздушно разузнаване и от борда на летателен апарат е употребено оръжие.
Самолет „Албатрос F-2” с пилот поручик Радул Милков /1883-1962 г./ и навигатор поручик Продан Таракчиев /1885-1957 г./ извършва разузнавателен полет над Одринската крепост. След като оглеждат турските позиции, летците хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач край Одрин.
Повече от век нашите ВВС летят на крилата на успехите и постиженията, силни със своята мощ и уверени в трудни и предизвикателни моменти. За това са необходими качества, носени и развивани през тези години от личния състав на Военновъздушните сили.
Този празник е нашата обща гордост, свързана с небето, Родината и мира.

Бонка Димитрова
в. ф. 42130 – Боровец

Leave a Reply