Култура, Новини

Празник на дърворезбата в Боровец

В курорта на 18, 19 и 20 май стартира първият карвинг фестивал. Общо 14 творци от цялата страна се събраха във вилното селище „Ягода” /популярно като „финландското”/, за да покажат как с резачки и длета може да се обработва дървото така, че да се получат истински произведения на изкуството.
„Щастлив съм, че намерих подкрепа и се събрахме на едно място творците, които резбоваме скулптури от никому ненужни дървени трупи“, сподели самоковският майстор Крум Велев, организатор на фестивала и сам участник в нетрадиционната проява.
На призива му откликнаха неговият съгражданин Димитър Димитров, Васил Говедарски от дупнишкото село Овчарци, Митко Русев от Велинград, Георги Найденов от София, Петър Игнатов от Нови Искър, Милен Василев от Враца, Петко Минков от Троян, Николай Кръстев от Плевен, Антон Александров, Сергей Печинов и Цветомир Христов от Велико Търново, Данислав Добрев от великотърновското село Ресен, Тодор Колев от Габрово. Известно е, че много техни творения красят паркове, хотелски комплекси и частни домове.
Началото на фестивала с топовни изстрели и хайдушки джепанета сложиха участниците в самоковския клуб на любителите на исторически оръжия “Чакър войвода”.
Една от важните цели на проявата бе повече хора да почувстват потребността от опазване на природата, на растенията и животните. Както отбеляза Васил Говедарски от Овчарци, „на Балканите няма много такива майстори и дори и от чужбина идват хора да си купуват наши творби”.
Инициаторът на фестивала Крум Велев пък довери, че най-много обича да прави от дървото мечки, бухали и орли. Любима му е горската тема.
Тук, сред красивата рилска природа, до вековните борове, се родиха нови творения от дърво. Благодарение на карвинг творците неугледни дънери, трупи и корени се превърнаха в изящни дървени пластики. „Keepcalm или пък к’вото – такова” бе мотото на фестивала и то отрази и неговия забавен и свободен характер.
Хубавото време пък бе допълнителен стимул за успешна творческа работа.
Новите пластики остават в района на вилното селище, за да радват неговите гости, както и всички любители на изкуството и на природата.
Желанието на самите майстори пък е фестивалът да се превърне в традиция и да стане и международен.

Снимки: Виктория Милчева

Leave a Reply